donderdag 21 juni 2018

Braziliaan schiet twee landgenoten dood in Braziliaanse goudzoekers enclave Villa Brazil

Motief dubbele moord in relationele sfeer

Ook is een illegale Vietnamees aangehouden die hagelpatronen aan schutter heeft geleverd


Het Korps Politie Suriname bericht donderdag 21 juni 2018, dat de Braziliaan J.I.D., wiens leeftijd nog onbekend is, dinsdag 19 juni twee landgenoten, een man en een vrouw, met een jachtgeweer van het leven heeft beroofd te Villa Brazil in het district Brokopondo. 

De politie van Brownsweg deed na de melding van de levensberovingen de plek aan voor onderzoek. Daar aangekomen werden de levenloze lichamen van de man, Josemaria Soares, Dasilva Veira en de vrouw Gracieleta Da Coasta Waress aangetroffen. De leeftijden van de slachtoffers zijn nog niet bekend. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

De schutter verliet de plek en meldde zich bij de security van Villa Brazil. Het wapen waarmee hij het feit heeft gepleegd is niet aangetroffen.

Een tweede verdachte, de Vietnamees V.D.L., die de hagelpatronen aan de schutter heeft verkocht, is eveneens aangehouden. Zijn leeftijd is ook nog niet bekend en hij blijkt illegaal in het land te vertoeven.

Uit het voorlopige onderzoek is gebleken, dat de drie Brazilianen werkten op een concessie te Villa Brazil. De schutter en de vrouw hadden een liefdesrelatie. Op een bepaald moment bracht de vrouw een einde aan de relatie. Dit viel niet in goede aarde bij D., waarop hij met een jachtgeweer een einde maakte aan het leven van de vrouw.

Het tweede slachtoffer Josemaria, die als operator ter plaatse fungeerde, bemoeide zich uit schrik met de zaak en werd ook neergeschoten.

De twee verdachten zijn overgedragen aan het onderzoeksteam van Kapitale Delicten. De schutter en de illegale Vietnamees zijn ter voorgeleiding overgebracht naar Paramaribo. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is de schutter in verzekering gesteld en de Vietnamees voor overtreding van de Vuurwapenwet en zijn illegaliteit in vreemdelingenbewaring genomen.