vrijdag 27 september 2019

ABOP-voorzitter Brunswijk bespreekt grensproblemen met Franse ambassadeur Joly

(Bron foto: Brunswijk)
Fransen niet blij met vervuiling Marowijnerivier door kwik uit goudwinning


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), heeft ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk verzekerd belang te stellen in het duurzaam voortzetten van de relatie met Frankrijk. De Franse ambassadeur bracht gisteren een oriëntatiebezoek aan de ABOP bij het coördinatiecentrum van de ABOP aan de Verlengde Keizerstraat, meldt de politieke partij, aldus vandaag, vrijdag 27 september 2019, Starnieuws. 

De ambassadeur is al enige tijd een gespreksronde gestart met alle politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in De Nationale Assemblee.

Tijdens het gesprek bleek dat beide mannen bijna met dezelfde gespreksonderwerpen zaten. De ambassadeur was geïnteresseerd in de beleidsrichting van de partij in het kader van de verkiezingscampagne. De ontwikkeling van zuid-oost Suriname geniet prioriteit bij de ABOP. De issues die tijdens het gesprek aan de orde kwamen waren onder meer, de grenskwestie, de vrije handelszone tussen beide landen, de kwestie van de scalians op de Marowijnerivier, volksgezondheid, personen- en goederenverkeer en de toenemende werkloosheid onder de Fransen met Surinaamse roots en trainingen.

De Fransen hebben vooral moeite met de vervuiling van de Marowijnerivier door kwik als gevolg van de goudwinning. De scalians vormen volgens hen een grote bedreiging. De ambassadeur benadrukte de belangrijkheid van de Marowijnerivier voor de Fransen. Samen met de Surinaamse regering willen ze gedegen controle uitoefenen op de grensrivier en de vervuiling tegengaan.

Brunswijk en Joly bevestigen, dat door onduidelijkheid in de grenslijn op sommige delen van de grensrivier, het optreden soms wordt bemoeilijkt. De ABOP is ook voorstander van controle, maar wenst vooral dat naar redelijkheid en billijkheid volgens de wet, tactvol wordt opgetreden.

Rond het personen- en goederenverkeer worden nog enkele situaties gedoogd tussen beide landen. De ABOP erkent, dat vooral rond het personenverkeer vanwege de ‘open grens’ er meer regulering moet plaatsvinden. De partij heeft in haar visie om dit beleid samen met de Fransen ter hand te nemen. De handel wordt nu bemoeilijkt door het ontbreken van een phytosanitair keuringsinstituut in Frans Guyana. De ambassadeur verzekerde dat de Fransen hieraan zullen werken waardoor de handel beter opgang komt.

De partij is blij met de medische hulp die de Fransen bieden aan Suriname. Brunswijk erkent dat dit een grote hulp is vooral voor de bewoners van Marowijne en Boven-Marowijne. Echter, ziet hij ook graag dat het Streekziekenhuis Albina op het niveau van de Franse dienstverlening komt. De ambassadeur gaf aan dat beide landen hieraan verder werken.

De ABOP zal de bilaterale relatie met wederzijds respect, indien ze regeermacht verkrijgt onverkort uitdiepen en voortzetten met de Fransen, besloot Brunswijk.