woensdag 31 januari 2018

Commissie Ordening Goudsector beweert dat goudzoekers op Brownsberg haar aandacht hebben

'We treden op wanneer we daartoe de opdracht krijgen'

Commissie lijkt nauwelijks actief... en onderneemt niets op eigen initiatief


De situatie van illegale porknokkers in het Brownsberg Natuurpark heeft de aandacht van de Commissie Ordening Goudsector (COG). Dat beweert althans coördinator Stanley Benschop woensdag 31 januari 2018 in de Ware Tijd.

'Het zijn bewoners van Brownsweg en mensen die van ver speciaal naar het gebied komen om te mijnen. We hebben ze vaak ontruimd, want dat is ons werk', zegt Benschop.

Hij geeft toe, dat het vaak gebeurt dat de mensen na enige tijd terugkomen. 'Maar,  er moet ordening zijn, anders is het hek van de dam.'

Benschop zegt, dat de commissie ook heeft opgemerkt dat er aan illegale houtkap wordt gedaan binnen de grenzen van het natuurgebied. 'Maar, dat is niet ons pakkie aan. Als we echter iets constateren dat buiten het normale is, spelen we het wel door aan de autoriteiten of verantwoordelijken. We treden op wanneer we daartoe de opdracht krijgen van de overste Melvin Linscheer, die leiding geeft aan het beleidsteam van de commissie, en van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen.' 

Daarmee weerspreekt hij, aldus de Ware Tijd, berichten als zou de commissie niet meer actief zijn of weinig doen in het veld. Een belangrijk aandachtspunt van de commissie is erop toe te zien dat waar er officieel toestemming is om te werken, dat geschiedt volgens de regels. 'Eén daarvan is kwikvrij werken.'

Over het beleid met betrekking tot de scalians op het stuwmeer zegt Benschop: 'Dat bepaalt het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Wij voeren uit. En we hebben vaak scalians aan de ketting moeten zetten bij onze permanente post Alcatraz in het stuwmeer.'

Weer goudzoeker (46) bedolven en gedood onder zand in goudput

Wand van goudput te Godo Olo stort in


De politie van Sipaliwini kreeg maandagmiddag een melding van een ongeval van een goudzoeker, bedolven in een goudput. Dit incident deed zich voor te Godo Olo, aldus het Dagblad Suriname. 

Uit de verklaring van een getuige, die de politie op de hoogte had gesteld, blijkt dat het incident rond negen uur 's morgens had plaatsgevonden. De politie werd iets voor twee uur 's middags bericht omtrent het ongeluk.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat een Braziliaan - Ezeguiel Valho Antonio (46) - bezig was met werkzaamheden in een goudput, toen een deel van de bergwand instortte. Als gevolg hiervan is de Braziliaan bedolven.

De politie werd in kennis gesteld nadat collega's het lichaam van de man uit de put hadden gehaald. Het lijk is door de politie in beslag genomen.

Ter informatie: 
http://suriname-mirror.blogspot.com/2018/01/braziliaanse-goudzoeker-te-grankreek.html 
http://suriname-mirror.blogspot.com/2017/12/illegale-goudzoeker-komt-om-het-leven.html