donderdag 1 maart 2018

Dorpsbesturen Apoera, Section en Washabo staan goudwinning niet toe

Dorpen willen voorkomen dat gebied vernietigd wordt, zoals in Brokopondo is gebeurd

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
  'We willen niet dat de Corantijn vervuild raakt met kwik, omdat we ook van vis leven'De dorpsbesturen van Apoera, Section en Washabo hebben nimmer toestemming verleend voor het ontplooien van goudactiviteiten 'in de prachtige natuur van West-Suriname'. Ze drukken de gemeenschap op het hart zich niet verkeerd te laten informeren. Dat staat op de Facebook-pagina van het dorpsbestuur van Apoera (zie hierna); de autoriteiten van twee andere dorpen ondersteunen de mededeling. Die is gedaan om de samenleving te informeren na geruchten over plannen voor goudwinning in het Kabalebogebied. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 1 maart 2018.

'Goed wij staan achter jullie', is één van de reacties, terwijl een ander schrijft: 'God zij dank. De juiste beslissing.' Weer een ander reageert: 'Blij geïnformeerd te zijn en wees standvastig.'


Kapitein Sergio Srisria van Washabo zegt, dat momenteel niet gesproken zal worden met personen die aan goudwinning willen doen. 'Zodra we met de mensen praten, doen geruchten de ronde dat we toestemming hebben gegeven om goudactiviteiten te ontplooien', zegt het dorpshoofd. Hij stelt dat de dorpsautoriteiten geen voorstander zijn van goudwinning in het gebied, om te voorkomen dat de plek vernietigd wordt, zoals met gebieden in Brokopondo is gebeurd.

Ook willen ze niets te maken hebben met kwik. Hoewel de mensen beweren dat ze zonder kwik willen mijnen, zijn de dorpsbestuurders hiervan niet overtuigd. 'We willen niet dat de Corantijn vervuild raakt met kwik, omdat we ook van vis leven', zegt de kapitein.

Ongeveer 150 inwoners van Apoera en omgeving, voornamelijk jongeren, hebben serieuze plannen voor goudwinning in het Kabalebogebied. Dat zei Ronny Simon, die het initiatief ondersteunt, eerder. Ze willen mijnen zonder kwik en profiteren van de rijkdom in het gebied.

Districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo is ook geen voorstander van het initiatief. Ze heeft van de dorpsbesturen vernomen, dat een groep personen aan goudwinning wil doen. 'Wij gaan dat echt niet toestaan. De president noch de minister van Natuurlijke Hulpbronnen wil dat er in het Kabalebogebied goudactiviteiten worden ontplooid. Ik ben het met hen eens', zei Cirino.