zaterdag 3 augustus 2019

Agent op social media vals beschuldigd van doodschieten porknokker te Rosebel

'Politieambtenaar werkt op een afdeling in Paramaribo en was niet op de locatie in Brokopondo'


Op social media circuleert een foto van een agent met een bericht, dat hij op de goudzoeker Furgil Aloeboetoe te Rosebel geschoten heeft. Het Korps Politie Suriname meldt vandaag, zaterdag 3 augustus 2019, dat het bericht vals is. De politie laat verder weten, dat de politieambtenaar werkt op een afdeling in Paramaribo en was niet op de locatie in Brokopondo waar het schietincident heeft plaats gevonden.

De foto circuleert momenteel naast Facebook ook op andere social media, zoals Twitter en Instagram en is inmiddels duizenden keren gedeeld, zo meldt Waterkant.net.

Op Facebook vragen mensen zich af wat de politie gaat doen tegen de personen die het bericht de wereld ingestuurd hebben. Gehoopt wordt, dat zij snel door de politie worden opgepakt, het gaat immers om smaad en laster.

Veiligheid van werknemers prioriteit voor vakbond en directie Rosebel goudmijn

'Communicatie met het personeel vanuit de directie moet beter'

'De situatie lijkt schijnbaar onder controle'


De personeelsbond bij de Rosebel Gold Mines en de directie van het bedrijf, zijn het erover eens dat de veiligheid van de werknemers prioriteit geniet. Partijen hebben het incident, waarbij zondag een illegale mijnwerker is doodgeschoten, geëvalueerd. Voorop gesteld is, dat de veiligheid van de mensen moet zijn gegarandeerd. Ook de communicatie met het personeel vanuit de directie behoeft verbetering, zegt bondsvoorzitter Lloyd Read vandaag, zaterdag 3 augustus 2019, op Starnieuws. 

Hij wil weten wat het evacuatieplan van het bedrijf inhoudt en hoe de communicatie in zulke gevallen zal geschieden. Read was zeer verbolgen, dat er op het moment van de rellen, geen communicatie was tussen personeel en directie. De situatie blijft intens, zegt Read. 'De situatie lijkt schijnbaar onder controle.'

Hij legt uit dat nu de politie en andere speciale eenheden in het gebied zijn de situatie onder controle lijkt, maar hij gelooft dat onder het oppervlak emoties nog broeien. Read benadrukt dat er niet lichtzinnig moet worden omgegaan met de zaak. Hij adviseert dat alle partijen om de tafel gaan, 'dus ook de porknokkers, Makamboa en anderen die zich buitengesloten voelen'. Hij voegt eraan toe dat er een integrale aanpak vereist is.

De mijnactiviteiten op Rosebel liggen sinds zondag stil. Alleen de raffinaderij draait op een laag pitje. Al het personeel op wat keukenpersoneel en stafleden na, is geëvacueerd van de plant, omdat de veiligheid van de mensen niet was gegarandeerd.

Read zegt dat de overheid moet zorg dragen, dat het bedrijf veilig kan opereren en het personeel veilig kan werken. Hij benadrukt dat er een structurele manier van werken moet worden gevonden, omdat strubbelingen met illegale mijnwerkers vaker voorkomen. 'Wat zondag is gebeurd, is dat het is geëxplodeerd. De werkers zijn niet veilig. Het is als dansen op een koord.'

De politie, die normaal in de buurt van de mijnoperaties is gestationeerd, is ook niet opgewassen tegen de illegalen die oplopen tot bijna 600.

Read begrijpt de gevoelens van de dorpsbewoners. De mijnoperaties van de multinational vinden op 200 tot 300 meter van het dorp Nieuw Koffiekamp plaats. 'Als je honger hebt en er is geen werk, en je ziet het bedrijf met het goud weggaan en het enige dat jij eraan overhoudt is milieuschade.' Ofschoon hij de boosheid van de dorpsbewoners erkent, stelt hij dat als er afspraken zijn gemaakt, deze moeten worden nagekomen.

Intussen is de directie van het bedrijf gesprekken met de regering begonnen voor heropstart van de activiteiten. Het streven is erop gericht om binnen twee weken de productie weer op te starten.