zondag 28 juli 2019

Onlusten in Roma Pit op terrein Rosebel Gold Mines/IAmGold te Brokopondo - Illegale goudzoekers hebben diverse machines van goudbedrijf in brand gestoken

Eén illegale goudzoeker is doodgeschoten en een ander zwaargewond geraakt


Op het terrein van Rosebel Gold Mines/IAmGold te Brokopondo - in de Roma pit - zijn onlusten uitgebroken. Illegale goudzoekers hebben diverse machines van het goudbedrijf in brand gestoken. Er heerst een gespannen situatie. Op filmpjes, die via social media verspreid worden, zou te zien zijn dat het tot een treffen is gekomen tussen de beveiliging van Rosebel en de illegale porknokkers, zo melden de Ware Tijd en Starnieuws zondagavond 28 juli 2019. Districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo meldt aan de redactie van Waterkant.net dat de ambulance niet wordt toegelaten tot het gebied.


Bronnen dicht bij het bedrijf bevestigen, dat een van de porknokkers is doodgeschoten - volgens het Dagblad Suriname door een politiekogel - en een andere zwaargewond is geraakt in de Roma Pit, die al jaren conflicten oplevert tussen porknokkers en de Canadese goudmultinational. Als reactie zijn enkele machines van het bedrijf in brand gestoken.

Uit het voorlopig onderzoek blijkt, dat de politie regelmatig optreedt tegen de porknokkers, ook  zondag. Echter, zaken liepen uit de hand. Leden van het Regionale Bijstand Team van het Korps Politie Suriname hebben opgetreden. Finisie geeft aan via Suriname Herald, dat aan hem is voorgehouden, dat twee illegale goudzoekers zich op de plant van het goudbedrijf bevonden. Ze gingen richting hun dorp toen ze werden gesignaleerd en kozen vervolgens het hazenpad. Op een gegeven moment is op ze geschoten. Volgens de districtscommissaris zijn de goudzoekers afkomstig uit het dorp Brownsweg.

Ook de bus die werknemers moet ophalen en afzetten in Koffiekamp is in brand gestoken. Mobiele eenheid en militairen zijn naar de plek gedirigeerd om zaken op orde te stellen. De situatie schijnt uiterst gespannen te zijn.

De security van het bedrijf heeft in elk geval versterking gekregen van politie en militairen. Er is nog geen officiële informatie beschikbaar over de situatie.

In november2017 werd te Nieuw Koffiekamp een historisch document getekend om goud te kunnen mijnen in de Roma Pit, op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Na meer dan twee decennia was het probleem van illegale goudzoekers in de Roma Pit opgelost. 250 Personen uit Nieuw Koffiekamp zouen hun brood kunnen verdienen door de overeenkomst. De ministers Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, hoofdkapitein Ludwich Wijnerman van Nieuw Koffiekamp, Owen Pryor van de lokale goudzoekersvereniging Makamboa en Suresh Kalathil, General Manager van Rosebel Gold Mines, hebben hun handtekening geplaatst onder de overeenkomst.Vijf ondernemers uit het dorp mochten mijnen in Roma Pit. Zij mochten elk vijftig werknemers uit Nieuw Koffiekamp in dienst nemen. Alle werkers en machines zijn geregistreerd. Politie, militairen en leden van de Commissie Ordening Goudsector zouden belast worden met de beveiliging. Het werken gebeurt onder strenge voorwaarden. Zo is het niet toegestaan om met kwik naar goud te zoeken, zegt Dodson. Het winningsproces moet milieuvriendelijk gebeuren.

Maar, eind mei dit jaar, bleek de aanwezigheid van honderden porknokkers in de Roma Pit van IAmGold, een doorn in het oog van bewoners van het dorp Nieuw Koffiekamp te zijn. Illegale goudzoekers stroomden opnieuw van heinde en verre naar het gebied, nadat de eerste ‘blast’, het met explosieven opblazen van het gesteente, plaatsvond. 'We ondervinden telkens weer last van deze indringers en het verstoort de goede samenwerking die we hebben met Rosebel Gold Mines (RGM). Het probleem is een smet voor Nieuw Koffiekamp', aldus kapitein Hermanus Schalwijk vrijdag 31 mei 2019 in de Ware Tijd