zaterdag 30 november 2019

School in Lawagebied dicht vanwege recente overvallen door Braziliaanse bende

Bootsman zou zijn aangehouden die de bende zou hebben vervoerd


Al geruime tijd wordt het binnenland, met name het Lawagebied, geteisterd door een Braziliaanse bende, die daar heer en meester lijkt te zijn, aldus vrijdag 29 november 2019 De West. De bende valt onder andere goudvelden en dorpen aan en schroomt niet om vuurwapengeweld te gebruiken. Recentelijk werden twee overvallen gepleegd, waarbij vier personen het leven lieten. 

Na de overvallen deden geruchten de ronde, dat de bende 40 tot 50 mensen zou hebben gegijzeld. De districtscommissaris van Sipaliwini, August Bado, ontkent dit.

'Ik heb geen melding gekregen over gijzelingen in het gebied. Wat er wel is waargenomen, zijn schoten die zouden zijn gelost dichtbij de plek waar recentelijk twee mensen werden doodgeschoten door een Braziliaanse criminele bende. De mensen hebben voorzorgsmaatregelen getroffen en hebben besloten de school in dat gebied gesloten te houden.'

Volgens Bodo is een bootsman aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij zou naar zeggen van de bewoners, de bende hebben vervoerd.

Korpschef Roberto Prade, gaf gisteren in de Ware Tijd aan, dat een deel van de lokale bewoners ook debet is aan de ontstane situatie, omdat zij hand- en spandiensten verlenen aan de criminelen. Dit zou volgens Prade de reden zijn dat het werk van de politie wordt bemoeilijkt.

Een team van het Nationaal Leger (NL) en de politie is volgens Bado gearriveerd in het gebied om de veiligheid te garanderen en de bende op te sporen. 'Het gaat om een uitgestrekt gebied, dus de manschappen van het leger die aanwezig waren, konden de veiligheid niet garanderen. Intussen is een militaire post die zich in dat gebied bevindt, versterkt en is een ander deel van de manschappen samen met de plaatselijke bewoners de bossen ingegaan om deze bende te arresteren en over te dragen.'

Volgens Bado zijn leerkrachten naar een centrale locatie gebracht. 'De mensen voelden zich bedreigd, dus we moesten ervoor zorgen dat een ieder zo dichtbij mogelijk elkaar is', aldus Bado.