Scalian mag van president in Corantijnrivier goud winnen
Dorpshoofden van Apoera, Section en Washabo fel gekant tegen iedere vorm van goudwinning
President Desi Bouterse is geen tegenstander van goudwinning in het Kabalebogebied. Vorig jaar ontstond in de dorpen daar veel ophef over. Er mag volgens Bouterse echter alleen in de Corrantijnrivier naar goud gezocht worden. Hij zal niet toestaan dat er gegraven wordt langs de rivier.
'Het moment waarop je dat doet, wordt het water vervuild bij elke kleine regenval en we zullen problemen krijgen met de rijstteelt, want jullie leveren het schone water voor de rijstvelden, waardoor de kwaliteit van rijst uit Suriname als één van beste in de wereld geldt', zei Bouterse tijdens een onlangs gehouden NDP-vergadering te Washabo in Kabalebo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 september 2019.
Hij reageerde op een vraag van oud-basya Frank Jong naar de mogelijkheid om in het gebied aan goudwinning te doen. 'Laat me weer duidelijk zijn over de goudwinningsissue. Na a srefi tape mi o drai baka san mi ben e drai gi a delegatie di ben kon na foto', begon Bouterse zijn betoog. Hij hield de mensen voor dat hij een uitzondering voor hen kan maken. 'Ben ik duidelijk, want ik heb dit duizend keer gezegd, maar ik hoor dat president niet wil.'
Een scalian moet eerst naar Kabalebo om te prospecteren. 'Mocht het resultaat goed zijn, garandeert de eigenaar van die scalian dat er één wordt gekocht voor Washabo, Apoera en Section. Als het resultaat slecht is, moet hij vertrekken.' Hij stelt dat scalians niet met kwik werken. Maar, scalians richten ook milieuschade aan...
Dorpshoofden van Apoera, Section en Washabo zijn fel gekant tegen het delven van goud in het gebied, omdat zij willen voorkomen dat het milieu wordt vernietigd. Ook Theresia Cirino, oud-districtscommissaris van Kabalebo en nu van Coeroeni, zei in februari vorig jaar, dat ze tegen de goudwinningsplannen is.
President Desi Bouterse zag volgens Cirino goudwinning in het gebied niet zitten, vanwege de milieuschade en de invloed daarvan op de rijstvelden. 'Ik ben het persoonlijk met hem eens', zei ze toen.
Ronny Simon ondersteunt de groep die aan goudwinning in Kabalebo wil doen. Hij zegt, dat er na een gesprek met Cirino met de president is gesproken. Bouterse heeft hen toen hetzelfde voorgehouden als tijdens de NDP-vergadering te Washabo. 'Goudwinning in de rivier is een optie, maar we moeten dat goed voorbereiden. We moeten het milieu zo min mogelijk beschadigen en we zijn zaken nog aan het voorbereiden', zegt Simon.
Het geld dat verdiend wordt uit de goudwinning, kan volgens hem worden geïnvesteerd in de landbouw. Er moeten machines worden aangeschaft om de landbouw op een moderne manier uit te oefenen. Hierdoor hoeft de gemeenschap niet afhankelijk te zijn van andere bedrijven in het gebied die machines inzetten om bos open te stoten.
'Op een dag zal het goud opraken en we moeten investeren in duurzame sectoren zoals de landbouw', stelt Simon. Hij herinnert zich dat er vorig jaar veel negatieve uitspraken zijn gedaan. 'Er is toen gezegd dat we met kwik gaan werken en dat er prostituees zullen komen naar het gebied waar er gewerkt zou worden. Ook wordt gevreesd dat de criminaliteitscijfers zullen stijgen. Maar, we willen daarom de zaak goed organiseren, zodat er geen chaos ontstaat.'
Volgens hem is er ook gezegd, dat vele mensen in de dorpen tegen het delven van goud zijn. Als het moet, ziet hij graag dat er een vergadering wordt gehouden waarbij de mensen een besluit nemen over de kwestie.
Kapitein Carlo Lewis van Apoera zegt dat als de groep zijn wil doordrukt, er een soort referendum gehouden zal worden om zich over de issue uit te spreken. 'Veel mensen zijn tegenstander van goudwinning en de meerderheid zal hierdoor de zaak afkeuren. We zullen dan voor eens en altijd hiervan af zijn', zegt Lewis.
Hoewel de president zich kan vinden in het zoeken van goud in de rivier, wijken de kapiteins geen duimbreed van hun standpunt. '
Ik kan nog luisteren naar de mensen die aan goudwinning willen doen, maar de twee andere kapiteins willen niets hiervan horen. Als de mensen eenmaal beginnen met goudwinning zullen ze zich niet houden aan regels en ons mooi milieu ernstig beschadigen', vreest Lewis.