donderdag 11 januari 2018

Minister Dodson over concessies Brunswijk: 'Goudconcessie Mama Ndjuka behoort aan Grassalco'

'Het is niet om Brunswijk of wie dan ook onvriendelijk te zijn, maar regels zijn regels'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vindt dat het pertinent onjuist is dat de staat ‘rancuneus’ gehandeld heeft door goud- en houtconcessies van ondernemer en ABOP-parlementariër Ronnie Brunswijk in te trekken. Tijdens het programma Bakana Tori op staatsradio SRS verklaarde de bewindsman, dat Brunswijk in totaal 13 concessies op zijn naam heeft, waarvan 4 niet zijn verlengd, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 11 januari 2018.

Hij zei, dat Brunswijk vooral moeite heeft met het niet verlengen van de goudconcessie ‘Mama Ndjuka’ in Tapanahoni. Deze concessie is enkele jaren geleden uitgegeven aan staatsmijnbouwbedrijf Grassalco. Nu is het bedrijf bezig voorbereidingen te treffen om de werkzaamheden in het gebied aan te vangen. 'Het is niet om Brunswijk of wie dan ook onvriendelijk te zijn, maar regels zijn regels', benadrukte de minister.

Volgens Dodson is dit de reden waarom Brunswijk zo'n ‘herrie’ maakt van de zaak.

Kort voor het gesprek met Dodson had Brunswijk flink zijn gal gespuugd over de behandeling die hij als ondernemer van de NDP heeft gekregen. Brunswijk voerde aan dat juist op de 4 niet verlengde concessies veel goud te vinden is. 'Ie sab omeng boeng mi du gi NDP?', stelde Brunswijk. De ABOP-leider verklaarde, dat hij het vooral vreemd vindt dat hij van de goudconcessie ‘Mama Ndjuka’ moet vertrekken, terwijl er ook andere goudzoekers daar actief zijn.

'Hoe weet Brunswijk dat Grassalco de andere mensen niet heeft aangeschreven?', stelde Dodson als reactie. Volgens de bewindsman, die ontkende met partijpolitieke zaken bezig te zijn, heeft het staatsbedrijf hem met de situatie in het gebied geconfronteerd, waarna hij een persoonlijk gesprek op zijn kantoor heeft gehad met Brunswijk. Echter blijft Brunswijk hameren op dit gebied, omdat de Ndjukakreek een goede goudader is. Hij begrijpt niet waarom Brunswijk de NDP van president Desi Bouterse met de haren bijsleept in deze kwestie.

Dodson adviseerde Brunswijk. dat indien hij inderdaad van mening is dat de overige 9 concessies geen goud bevatten, hij deze dan liever terug moet geven aan de Staat. 'Als je een concessie moet krijgen, dan krijg je het. Als iets gecorrigeerd moet worden, dan wordt het ook gecorrigeerd. Dat is voor elke ondernemer bedoeld, ook Ronnie Brunswijk. Ik heb geen enkel belang om die man zijn concessies zomaar in te trekken', aldus de minister. Hij nodigde Brunswijk uit om hem op zijn kantoor op NH aan te komen tonen welke concessie hij heeft ingetrokken.

Op de vraag hoe het kan dat Brunswijk zoveel concessies op zijn naam heeft staan, verwees Dodson naar zijn voorganger op NH die de scepter zwaaide in de periode 2010 en 2011. 'Toen zijn de dingen gebeurd. Mi no lobi deng soort verkappingen disi. Maar. bruja no de. Zolang hij voldoet aan de voorwaarden, hij zijn verslag indient en dit wordt goedgekeurd, dan komt hij in aanmerking voor verlenging', stelde Dodson.

Nu praten over het aantal concessies is volgens de bewindsman niet meer relevant, omdat het niet veranderd kan worden. 'Het is een recht dat hij heeft gehad. Vandaar dat wij nu bij NH andere regels hebben. Er zijn andere prominente personen die NH ook naar de rechter hebben gesleept, maar geen probleem. Ik teken zaken niet zomaar, maar stel vragen. Concessies die uitgegeven zijn dwars door waar hele dorpen in zitten, worden niet meer uitgegeven', aldus de minister.