dinsdag 24 september 2019

Bewoners Kabalebo wordt toegang ontzegd tot sommige gebieden

(Bron foto: tripadvisor.nl)
Geruchten over prominente NDP'er die aan goudwinning doet in het gebied doen de ronde


Bewoners van Kabalebo worden al een poos door derden verboden om zich te bevinden in sommige gebieden. Het gaat om plekken waar de mensen reeds jaren gaan om te jagen en vissen. 'Waarom mogen we niet gaan naar plekken in de omgeving van de Kabaleborivier, waar we gewoonlijk vrijelijk naar toegingen. Gebeuren er dingen daar die wij niet mogen weten?', vroeg oud-basya Frank Jong onlangs aan president Desi Bouterse tijdens een NDP-vergadering in Washabo. 

Hij wees Bouterse erop, dat vele mensen van de dorpen daarover kunnen vertellen. 'We willen graag met jou (Bouterse) samen met mensen van hier naar daar (Kabaleborivier) gaan, om te kijken wat er daar gebeurt', stelde Jong voor aan de president. De president reageerde, dat hij bereid is om naar het gebied te gaan samen met een groep mensen uit de drie dorpen namelijk Apoera, Section en Washabo.

'Luister wat we gaan doen. Laten we na 13 oktober naar daar gaan. Ik ben dan jarig en zal naar hier toekomen', zei Bouterse. Jong bleek tevreden te zijn met het antwoord van de president. 'We gaan ons voorbereiden om met je te gaan', reageerde de oud-basya. Hij zegt dinsdag 24 september 2019 in de Ware Tijd, dat er verschillende geruchten de ronde doen in het gebied waarom mensen sommige plekken niet mogen betreden.

Jong heeft vernomen dat een prominente NDP'er aan goudwinning doet in het gebied. Ook wordt volgens de oud-basya gezegd dat Bouterse in de omgeving van de Kabaleborivier een verblijf heeft. 'Ik weet niet of bovengenoemde zaken de redenen zijn waarom de bewoners zich niet mogen bevinden in sommige gebieden', zegt Jong.

Kapitein Sergio Srisria van Washabo weet, dat houtconcessionarissen borden hebben geplaatst in de concessiegebieden om de mensen buiten hun terreinen te houden. 'Op de borden wordt aangegeven dat de mensen daar niet mogen jagen en dat is erg lastig, als het om een gebied gaat waar de bewoners normaal op jacht gaan of vissen', zegt Srisria. De bedoeling is om deze concessionarissen aan te schrijven om over het probleem te praten. Het is volgens hem daarom belangrijk dat de dorpen worden gekend, voordat de concessies worden uitgegeven.

Ook herinnert hij zich dat een poos terug een illegaal vliegtuig was ontdekt te Amatopo in het zuidwesten van het land. Door het politieonderzoek mochten mensen niet naar die plek.