Laat commissie zich met echte ordening bezighouden en deskundigen met innen belasting.....
03-10-2013
Paramaribo - Bij de inning van goudbelasting zal de Commissie Ordening Goudsector (COG) haar bijdrage leveren. ‘Wij identificeren de belastingplichtigen en ondersteunen waar nodig bij het innen van de gelden.’ Dat zegt voorzitter Gerold Dompig in reactie op het voornemen van de regering om in 2014 een goudbelasting te gaan heffen, zo bericht vandaag, donderdag 3 oktober 2013, de Ware Tijd.
De minister van Financiën, Adelien Wijnerman, schreef in haar financiële nota bij de begroting voor 2014, dat de inning van inkomstenbelasting uit de informele goudsector ‘een groot struikelblok vormt’. In de taken van de commissie is ook het identificeren van belastingplichten opgenomen. Daar is het team van de commissie in de goudvelden dan ook al vele maanden mee bezig.
Laat Belastingdienst goudbelasting innen.... |
De regering wil meer inkomsten halen uit de goudsector en daarvoor zal in 2014 de goudbelasting geïntroduceerd worden. ‘Ik denk dat er bij die hele goudordening ook een herziening van de belastingheffing van de goudsector hoort’, aldus Dompig. Zo verwacht hij dat de 2,5 procent die opkopers afstaan, met een paar procent verhoogd wordt.
Een jaar geleden, 9 oktober 2012, werd al duidelijk, dankzij een uitgebrachte landenrapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat de Belastingdienst grote moeite heeft met het innen van belastinggelden bij de kleinschalige goudzoekers in het binnenland.
De belastingdienst had een wetsvoorstel gemaakt om goudzoekers aan te slaan als ze hun vondsten aanbieden bij de opkopers. Mooi gezegd, aldus een commentaar in de Ware Tijd van 9 oktober 2012, maar tegelijk werd toegegeven dat het instrumentarium ontbreekt om de controle scherp te houden. Het werd nog meer benadrukt dat het belastingapparaat niet in staat is controle uit te oefenen, omdat Suriname geen fiscale opsporingsdienst heeft. Daarnaast is de capaciteit van de belastingdienst gering.
Hoe de Commissie Ordening Goudsector vandaag haar rol ziet bij het innen van ‘goudbelasting’ blijft onduidelijk. Tussen vandaag en 9 oktober 2012 lijkt weinig te zijn veranderd…..