Rekeningen worden niet betaald - Pick-ups in de soep gereden
15-01-2014
Paramaribo - Al geruime tijd rommelt het bij de Commissie Ordening Goudsector (COG). De commissie, die op 10 december 2010 voor drie jaar in het leven was geroepen om de goudsector te ordenen met dien verstande, dat na de ordening de Staat belasting kan innen uit deze sector, heeft voor het nieuwe begrotingsjaar weer een begroting van zo’n SRD 20 miljoen ingediend.
Dat is vreemd, aldus het Dagblad Suriname van vandaag, woensdag 15 januari 2014, omdat het mandaat van de COG in het eerste kwartaal van 2014 moet verlopen. Hierover zijn vragen gesteld door de Vaste Commissie van Natuurlijke Hulpbronnen in De Nationale Assemblee.
Het Assembleelid Asiskumar Gajadien, VHP, vraagt zich af wat de commissie al die tijd met alle gelden heeft gedaan.
‘Niet eens 100 kleine goudzoekers zijn geregistreerd. Volgens toezegging van de COG zou 75% van de illegale goudzoekers al geregistreerd moeten zijn. Dit is niet eens 1%. De weinige geregistreerden hebben geld betaald voor de registratie, maar hebben tot op heden geen pasje ontvangen. De besteding van de middelen is ook onduidelijk.’
Ondertussen schijnt het een njang patu te zijn binnen de commissie. Er zijn heel wat voertuigen aangeschaft, waarvan sommigen klemgereden zijn, omdat er verkeerde brandstof is getankt. Ook heeft de COG rekeningen lopen bij verschillende leveranciers en blijkt zij niet in staat te zijn deze te betalen. Zij had hiervoor SRD 26 miljoen op de begroting staan voor 2013. Dit heeft ertoe geleid dat de mobiele aansluitingen zijn afgesloten.
Inmiddels is er ook aangifte gedaan door de heer Aboikoni ter zake oplichting en verduistering door een medewerker van de commissie. Deze medewerker, ene Hendrik R., zou Aboikoni hebben beloofd om illegale goudzoekers van diens concessie te verwijderen tegen een vergoeding van SRD 4.000. De verwijdering zou na afstemming met de voorzitter van COG, Gerold Dompig, gebeuren. De gelden heeft Hendrik R. ontvangen, maar hij heeft verder niets uitgevoerd.
Dompig vaart er ook wel goed bij, zo schrijft de krant, want een lokale bank heeft hem onlangs twee privéleningen tot een totaal van 1.3 miljoen verstrekt. Het verbaast Gajadien dat iemand die nauwelijks drie jaar in Suriname werkt, in aanmerking kan komen voor zulke grote leningen. ‘Dan moet je een geweldig onderpand hebben’, stelt Gajadien, die documenten van deze leningen in handen heeft.
Gajadien stelt, dat hij zeker een diepgaand onderzoek zal eisen naar de handelingen van de commissie. Er zijn hem meer onregelmatigheden ter ore gekomen, maar hij wil die zaken eerst goed onderzoeken. Zo begreep hij ‘dat de voorzitter van de COG formeel op de loonlijst van een vooraanstaand goudbedrijf staat’.
Ook andere DNA-leden hebben eerder vragen gesteld omtrent de taken en de gezagsstructuur van deze commissie. De COG valt rechtstreeks onder de president, maar DNA-leden vinden dat het beleid door een ministerie uitgevoerd wordt en dat de DNA iemand ter verantwoording moet kunnen roepen.
Noot:
Het is de hoogste tijd dat deze commissie en haar functioneren eens goed tegen het licht worden gehouden. De COG lijkt een gesloten commissie die de burgers nauwelijks tot niet informeert over haar activiteiten en uitgaven. De website van de commissie, te bereiken via www.gov.sr biedt geen enkele informatie over recente bezigheden, laat staan uitgaven, van de commissie. Hopelijk bijt Gajadien door en wordt de commissie eens goed gefileerd....