maandag 23 september 2019

DA'91 ernnstig verontrust over geen bezwaar Bouterse tegen goudwinning door scalians

'Regeringen Bouterse houden gemeenschap voor de gek in kwestie scalians'


'DA’91 heeft met ernstige verontrusting kennis genomen van het standpunt van president Bouterse van geen bezwaar tegen het opereren van scalians in het Apoera en Wayambo gebied. De ernstige aantasting van ons milieu en de gevolgen van kwikvergiftiging voor de gezondheid van onze burgers en met name onze burgers in het binnenland is overbekend. 

Al jaren houden regeringen Bouterse de gemeenschap voor de gek in de kwestie van de scalians. Minister Dodson ging zelf zover om te verkondigen dat de scalians juist kwik opruimden. Verschillende rapporten bevestigen de ernstige kwikvergiftiging in vooral ons binnenland. DA’91 heeft eerder aan de bel getrokken en de regering opgeroepen dit heilloos pad te verlaten. 

Uit een onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Environmental Research and Public Health bleek al, dat de kwikvergiftiging van ons binnenland en de lokale bevolking schrikbarende vormen had aangenomen. Het is een voorbode van de totale vernietiging van de gezondheid van onze burgers in het binnenland. Het is dan ook onvoorstelbaar dat de president, nota bene tegen de wensen in van de lokale bewoners, stimuleert dat er aan goudwinning gedaan wordt. 

Het is alom bekend dat de kleinschalige goudwinningsactiviteiten in ons binnenland een enorme bijdrage leveren aan de kwikvervuiling en vergiftiging van het milieu. Wanneer zelf de zogenaamde Commissie Ordening Gouddsector door deze zelfde president ingesteld heeft geresulteerd in een toename aan criminaliteit, smokkel, en geweld; 
en seksueel overdraagbare ziektes (onder meer door de bloeiende seksindustrie); watervervuiling; 
kwikvergiftiging; 
en de degradatie van het bosecosysteem, dan kan op zijn zachtst gezegd ernstige vraagtekens geplaatst worden bij deze houding van de president. 

Het feit dat behalve het riskeren van de gezondheid van onze burgers nu ook onze rijstsector in Nickerie gevaar zal lopen, zou een verantwoordelijke president wel tweemaal moeten doen nadenken alvorens een dergelijk standpunt te ventileren. 

Om alle bovengenoemde redenen en nog meer is de handelwijze van de president absoluut onacceptabel. Er zijn in tegendeel drastische maatregelen nodig om de gemeenschap te beschermen, waaronder: 
- een verbod op consumptie van de vis uit de besmette gebieden; 
- een acute gestructureerde voorlichting voor de samenlevingen in de kwetsbare gebieden en in het bijzonder, moeders en moeders in spé om zeker geen vis uit het gebied te eten; 
- onmiddellijk een halt toe te roepen aan de rampzalige sociale en ecologische ravage door de ongecontroleerde goudwinning. 

Dit vereist dat De Nationale Assemblee gelijk ertoe overgaat om de noodzakelijke organieke wetten aan te nemen in het kader van het Minamata Verdrag. De schade die kwikvergiftiging toebrengt is onomkeerbaar en er is geen enkel excuus om deze situatie zo voort te laten gaan, en nog minder om het te verdiepen. 

DA’91 Publiciteitsdienst'