(Bron foto: Rosebel) |
De rust binnen Makamboa, de organisatie van de goudzoekers uit Nieuw-Koffiekamp, blijkt teruggekeerd. Het voorzitterschap van Connery Plein is afgelopen weekend bekrachtigd in een krutu die is gehouden door het dorpsbestuur onder leiding van kapitein Hermanus Schalwijk, aldus de Ware Tijd dinsdag 3 september 2019.
'De waarnemend voorzitter Owen Pryor heeft tijdens de vergadering een stap teruggedaan. Ik zal schriftelijk bekendmaken aan de regering en Rosebel Gold Mines (RGM) dat Plein de nieuwe voorzitter is', zegt Schalwijk.
Makamboa is de erkende gesprekspartner van de regering en RGM. Begin augustus hadden ontevreden Makamboa-leden een nieuw onderhandelingsteam opgericht dat daarna heeft gesproken met president Desi Bouterse. Het staatshoofd heeft de groep voorgehouden om liever de vrede binnen Makamboa te herstellen. Er is daarna geprobeerd om de ontevreden bestuursleden van Makamboa op één lijn te krijgen met ondervoorzitter Pryor, maar dat is toen niet gelukt.
Connery Plein werd in een vergadering als nieuwe voorzitter aangewezen. Zijn voorganger is reeds geruime tijd geleden overleden.
Het is het dorpsbestuur volgens Schalwijk in het weekend wel gelukt om plooien glad te strijken en Makamboa onder leiding van Plein heeft de zegen van het traditioneel gezag. 'Er is geen ontevreden groep meer en alleen Makamboa mag namens het dorp onderhandelen met de regering en Rosebel. We trekken eensgezind op', benadrukt de kapitein.
Schalwijk wijst erop dat Makamboa zal streven naar een stuk werkterrein voor de goudzoekers die bekend staan als bate-mannen. Deze groep goudzoekers komt nu niet aan bod. De goudzoekers die namens Makamboa een overeenkomst hebben met RGM en mogen werken in Roma Pit, zijn ondernemers.
Hoe groot de groep bate-mannen is, is niet bekend bij de kapitein. 'We zien graag dat deze goudzoekers kunnen werken in gebieden die worden afgestoten door Rosebel, omdat die terreinen niet winstgevend zijn voor het bedrijf. Maar, als een bate-man bijvoorbeeld vijfhonderd gram per week kan vinden is dat wel rendabel voor hem', meent Schalwijk. Voor deze groep moeten er echter machines beschikbaar worden gesteld om ruw materiaal te kunnen opgraven.