maandag 14 oktober 2019

Vijf illegale goudzoekers opgepakt in Grassalco-goudmijn bij Maripaston

Vier porknokkers weten aan aanhouding te ontkomen


Het Korps Politie Suriname bericht zondag 13 oktober 2019, dat E.R. (46), R.M.(30), L.P.( 33) en de tieners J.T (15) en D.M.(16) door bewakers en militairen in de mijn van Grassalco in de omgeving van Maripaston zijn aangehouden. Er werd op hen aangetroffen ruw goud, een waterpomp met bij behorende accessoires en een bromfiets. De mannen en de spullen zijn overgedragen aan de politie van Zanderij. 

De bewakers van Grassalco hadden op 5 oktober ongeveer negen mannen betrapt die bezig waren te werken in de mijn, zonder daarvoor toestemming te hebben verkregen. Met assistentie van de militairen gingen zij over tot de aanhouding van de mannen.

Het gelukte de bewakers en de militairen om vijf mannen aan te houden. Vier anderen zijn gevlucht.

Na gepleegde afstemming met het Openbaar Ministerie zijn E.R., R.M en L.P. voor overtreding van de Wet Economische Delicten in verzekering gesteld, terwijl de twee jeugdige verdachten J.T. en D.M. na verhoor zijn heengezonden.

Rosebel Gold Mines hervat werkzaamheden in de zuidelijke mijnen

Onbekend hoe in toekomst veiligheid op lange termijn wordt gewaarborgd


Rosebel Gold Mines/IAmGold heeft de werkzaamheden in de zuidelijke mijnen hervat, nadat woensdag een gewapende eenheid weer illegale porknokkers uit het gebied had verwijderd. De Canadese multinational besloot twee weken geleden werknemers en materiaal terug te trekken uit de mijnen, nadat ongeveer veertig illegalen zich wederom in de mijn hadden gevestigd. Uit veiligheidsoverwegingen besloot het bedrijf zijn activiteiten in het gebied wederom stop te zetten, nauwelijks tien dagen nadat het werk was hervat. 

'Er zijn weer werknemers in de mijn en we zijn bezig voorzichtig de productie weer op te pakken', bevestigt bondsvoorzitter Lloyd Read vandaag, maandag 14 oktober 2019, op Starnieuws.

Het streven is nog steeds om tegen eind deze maand, een maand nadat in eerste instantie de werkzaamheden waren opgestart, weer op volle productie te zijn. 'In het plan van weer opstarten is er rekening gehouden met eventuele interrupties', zegt Read. Hij benadrukt dat er goede gesprekken zijn geweest met de overheid over de veiligheid in het gebied. 'Dus zijn we voorzichtig optimistisch dat het productieproces gestaag weer op gang komt.'

Read betreurt het, dat de bedrijfsactiviteiten de afgelopen periode niet continu voortgang konden vinden. Eerder hadden ook minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en president Desi Bouterse gejammerd over de nieuwe invasie van illegalen in de mijn. Beiden stellen dat er enorme inspanningen zijn geweest om het productieproces weer op gang te krijgen. Er zijn gesprekken gevoerd met alle partijen die in het gebied opereren. Het staatshoofd wees op de verliezen voor niet alleen het bedrijf, maar ook de Staat die door de verminderde productie minder inkomsten krijgt.

Het is vooralsnog onbekend hoe in de toekomst de veiligheid op langere termijn zal worden gewaarborgd.

Rosebel Gold Mines heeft na de onlusten van 28 juli, waarbij een porknokker werd doodgeschoten, bijkans een maand stilgelegen. Het werkproces was nauwelijks tien dagen oud, toen in de zuidelijke putten weer illegalen bleken te zijn.