zaterdag 17 augustus 2019

Goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp garanderen rust in het gebied

'We moeten de Staat en RGM geruststellen wanneer we om tafel met hen zullen zitten'


Goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp hebben donderdag in een vergadering de rust in het gebied gegarandeerd, zo bericht de Ware Tijd zaterdag 17 augustus 2019. Dat kan bijdragen aan de hervatting van de werkzaamheden van de goudmaatschappij IAmGold/Rosebel Gold Mines (RGM) in Royal Hill. Daar heeft de porknokker Furgill Aloeboetoe (25) op 28 juli het leven gelaten bij een schietincident, terwijl een andere gewond raakte. Dat leidde ertoe, dat andere illegale goudzoekers verhit raakten en zwaar materieel in het mijngebied en een bus te Nieuw Koffiekamp in brand hebben gestoken. De bus vervoerde dorpelingen die werkzaam zijn bij RGM. 

'De goudmaatschappij kan nu gewoon een bus sturen naar het dorp om de mensen op te halen. Er zal niets kwaads gebeuren', verzekert ingewijde Melvin Landveld. 'We moeten de Staat en RGM geruststellen wanneer we om tafel met hen zullen zitten.'

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zal spoedig op de hoogte gebracht worden over het besluit van de mensen. Volgens Landveld, ook lid van het nieuwe onderhandelingsteam, dat op 4 augustus in het leven is geroepen, heeft de groep de bijeenkomst gehouden om ook verslag aan hun achterban te doen. Nadat het onderhandelingsteam was ingesteld, heeft het een gesprek gehad met president Desi Bouterse. De president heeft de groep voorgehouden dat die liever zaken op orde stelt binnen de goudzoekersorganisatie Makamboa. Er is verdeeldheid ontstaan en de ontevreden groep heeft een nieuw onderhandelingsteam ingesteld. Maar, Makamboa is het erkende aanspreekpunt van RGM en de Staat. 'We hebben gemerkt dat we niets kunnen beginnen met het onderhandelingsteam en de president heeft ons huiswerk gegeven', zegt Landveld.

Er is volgens hem daarna getracht om de ontevreden bestuursleden van Makamboa op een lijn te krijgen met de ondervoorzitter Owen Pryor, maar dat is niet gelukt. Connery Plein is in de vergadering van donderdag als nieuwe voorzitter gekozen. Zijn voorganger is reeds geruime tijd overleden. 'De bedoeling is dat Makamboa zal onderhandelen met de Staat en de goudmaatschappij', zegt Landveld.