zondag 22 juli 2018

Bewoners eiland Asalobi (Tamara) bij Langatabiki willen actie tegen Braziliaanse scalians

'De situatie wordt met de dag erger, het water in het gebied raakt compleet vervuild'


Bewoners van eiland Asalobi, ook bekend als Tamara, in de omgeving van Langatabiki, willen dat de Braziliaanse goudzoekers zich met hun scalians verwijderen van het eiland. 'Maandenlang waren twee scalians bezig goud te zoeken en nu zijn er nog twee bij gekomen. Ze vernietigen het eiland', zegt Maxi Asalobie vandaag, zondag 22 juli 2018, op Starnieuws.

Asalobie merkt op dat de gezagsdragers van het dorp ook niet veel kunnen doen. De Brazilianen weigeren om weg te gaan.

Volgens Asalobie had de kapitein slechts groen licht gegeven om goud te zoeken in de rivier. Nu zijn de mannen op het eiland bezig en hebben dwars door het land een gebied open gekapt.


Intussen is districtscommissaris Margaretha Malontie van het bestuursressort Pamaka gevraagd om op te treden. Asalobie zegt, dat volgens Malontie eerst een krutu moet worden belegd. Hij vindt echter dat zo snel mogelijk moet worden opgetreden, want de situatie wordt met de dag erger. Het water in het gebied raakt compleet vervuild.

De bewoners zijn van plan om vandaag naar het gebied te gaan waar de goudzoekers bezig zijn. 'Ik hoop niet dat zaken uit de hand zullen lopen, want een paar jongens zijn behoorlijk verhit. Wij willen dat de regering ingrijpt', zegt Asalobie.