dinsdag 17 juli 2018

Regering Colombia verbiedt gebruik van kwik in goudwinning

Kwik wordt ook geleidelijk uitgefaseerd in andere industrieënDe regering van Colombia heeft maandag 16 juli 2018 aangekondigd, dat het gebruik van kwik in goudwinning verboden is. De zeer giftige chemische stof zal ook geleidelijk worden uitgefaseerd in andere industrieën tot een volledig verbod op het industriële gebruik in 2023, aldus het ministerie van Milieu op zijn website.

Kwik wordt vooral gebruikt in de grotendeels ongereguleerde goudmijnindustrie en wordt is verantwoordelijk voor van extreme vervuiling in gebieden met veel goud.

Volgens Milieuminister Luis Gilberto Murillo moeten mijnwerkers met een mijnbouwtitel en milieuvergunning hun activiteiten voortzetten zonder het gebruik van kwik. 

De legale mijnbouwindustrie in Colombia gebruikt volgens de krant El Espectador ongeveer 95 ton van de chemische stof per jaar. Of het een einde zal maken aan het gebruik van de zeer giftige chemische stof in de mijnbouw is nauwelijks waarschijnlijk; 80% van de goudmijnactiviteiten in Colombia wordt uitgevoerd zonder enige vergunning.

Veel van deze informele of illegale operaties worden gecontroleerd door illegale gewapende groepen die mijnwerkers in dienst hebben of afpersen.

Volgens statistieken website Statista, produceerde Colombia vorig jaar 1.32 miljoen troy ounce goud.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Espectador)