woensdag 31 juli 2019

Minister Getrouw: 'Formeel geen melding van een tweede dode te Rosebel'

Minister vraagt gemeenschap om justitie te helpen erachter te komen wie wellicht 2e dode is.....😕


Minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw zegt woensdag 31 juli 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat er formeel geen melding is van een tweede dode te Rosebel. 'Ik heb het voor de derde keer nagetrokken bij het Korps Politie Suriname en men draagt er geen kennis van. Volgens de rapportage is er tot nu toe sprake van één dode en één gewonde.'

Het slachtoffer dat gewond raakte is na behandeling bij de Spoedeisende Hulp (SEH) heengezonden. Het gerucht, dat er sprake zou zijn van een tweede dode, heeft de minister ook gehoord. De bewindsman heeft ook de voorzitter van de ABOP gesproken en gevraagd om dan tenminste de identiteit van de tweede persoon, indien die er zou zijn, prijs te geven, omdat het onderzoek moet voortgaan.

Het is voor minister Getrouw van eminent belang om ook gesprekken te voeren met de nabestaanden van het mogelijk tweede slachtoffer. De minister doet een dringend beroep op de gemeenschap om  justitie te helpen om erachter te komen om wie het wellicht zou kunnen gaan..... Een op zijn zachtst gezegd opmerkelijk verzoek van Getrouw.

Dit bericht Suriname Herald vandaag:

'Er is nog een dode te betreuren bij het schietincident op de plant van het moederbedrijf van Rosebel Gold Mines, de Canadese goudmultinational Iamgold, in Nieuw-Koffiekamp. Dit bevestigt basja Calesta Prior van Nieuw-Koffiekamp tegenover Suriname Herald. Zij geeft aan dat er twee gewonden en een dode ter plekke waren.
 
De eerste gewonde was voor verdere verpleging opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij gaf maandagmiddag de geest. Ik kan niets schuilhouden. Het gaat om mensenlevens en zij konden ook mijn kinderen zijn, zegt de basja. De familie heeft haar gebeld om dit slechte nieuws door te geven. Zij vindt dat de juiste informatie doorgegeven moet worden. 

Volgens een politiebericht zou het gaan om een dode en een gewonde. Prior zegt echter dat deze informatie niet klopt. De tweede gewonde die door de politiekogel is geraakt, is nu ook overleden.
Ook andere goudzoekers in het gebied geven in gesprek met Suriname Herald te kennen dat er nog een dode te betreuren is.'

* *
Ook verschenen er berichten in de media dat er brand gesticht was door enkele porknokkers. De brand was op dezelfde locatie waar de nabestaanden van het slachtoffer, die bekend is bij de politie, een ‘Dede Oso’ hadden. Krachtens informatie zijn andere mensen naar de plek getogen om vervolgens brand te stichten. Bij aankomst van de brandweer en de politie werd de brandweer weerhouden om de brand te blussen. Volgens de minister kan het in twijfel worden genomen, dat het de nabestaanden zelf zijn die de brand gesticht hebben.

Met onder andere de zussen van het slachtoffer en de kapitein zijn op het kabinet goede gesprekken gevoerd met een delegatie bestaande uit de ministers Getrouw van Justitie en Politie, Dikan van Regionale Ontwikkeling en Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen. Ook de raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Errol Alibux maakten deel uit van deze delegatie.

(Suriname Mirror/NII/Suriname Herald)

Verhitte menigte steekt autobanden in brand langs Meursweg nabij Martin Luther Kingweg te Paranam - Brandweer blust onder bescherming politie

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
In omgeving zou dedeoso voor doodgeschoten porknokker Furgill Aloeboetoe gehouden worden


De brandweer van post Onverdacht trof gisteravond brandende banden aan langs de Meursweg nabij de Martin Luther Kingweg te Paranam. In de directe omgeving waren  ook kaarsjes aangestoken en op de grond gezet, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 31 juli 2019.

Het vuur zou zijn aangestoken door een verhitte menigte in de directe omgeving. Hierdoor was de brandweer niet in staat om het vuur gelijk te blussen. Uren later ging de brandweer met assistentie van het Regio Bijstandsteam van het Korps Politie Suriname terug naar de plek.

Onder toezicht van de politie werden de bluswerkzaamheden verricht. Volgens de politie, die een en ander bevestigt, was er een dedeoso in de omgeving voor de zondag op het terrein van de Rosebel-goudmijn doodgeschoten porknokker Furgill Aloeboetoe (25).