zondag 30 september 2018

Gezamenlijk onderzoek Suriname en Frankrijk naar incident op Marowijnerivier

Franse militairen hebben mogelijk een Surinaamse scalian in brand gestoken


Het gezamenlijke onderzoek door de justitiële autoriteiten van Suriname en Frankrijk naar het incident op de Marowijnerivier zal zo snel mogelijk starten, aldus vandaag, zondag 30 september 2018  het ministerie van Buitenlandse Zaken via het Nationaal Informatie Instituut. 

Op 25 september vond het incident tijdens een reguliere patrouille van Surinaamse en Franse militairen op de Marowijnerivier.

Tijdens deze patrouille hebben Franse militairen vermoedelijk een scalian van een Surinaamse ondernemer in brand gestoken nabij een eiland in de Marowijnerivier.

Naar aanleiding hiervan heeft de minister van Buitenlandse Zaken ad interim, Ronni Benschop, gisteren de ambassadeur van Frankrijk, Antoine Joly, op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangen om dit incident te bespreken. Dit meldt het Buitenlandse Zaken via het Nationaal Informatie Instituut.

Tijdens dit gesprek is besloten, dat Suriname en Frankrijk (Frans-Guyana) gaan werken aan een duurzame oplossing ter voorkoming dat zulke incidenten zich in de toekomst zullen herhalen.

De ABOP had vrijdag melding gemaakt van het in brand steken van bezittingen van een Surinaamse ondernemer. De politieke partij is niet te spreken hierover en eiste opheldering.