vrijdag 11 oktober 2019

Politie en leger verwijderen veertig illegale goudzoekers uit Royal Hill Pit van Rosebel

Eén persoon aangehouden en in verzekering gesteld...


Waterkant.net meldt vandaag, vrijdag 11 oktober 2019, dat 40 illegale goudzoekers die de Royal Hill Pit plunderen, woensdag zijn verwijderd uit het gebied door de Surinaamse politie en het leger. Daarnaast is één persoon aangehouden en in verzekering gesteld. 

Hoofdinspecteur Ulrich Tjin Liep Shie, regiocommandant Midden-Suriname van het Korps Politie Suriname bevestigt het resultaat van de actie.

De politie van Regio Midden is momenteel met een groot aantal agenten van verschillende eenheden en manschappen van het Nationaal Leger in het gebied om de rust terug te brengen. Tjin Liep Shie laat weten, dat gisteren het gebied weer rustig was.

De actie volgt nadat Rosebel Gold Mines/IAmGold op 2 oktober uit veiligheidsredenen weer de Royal Hill operaties had stopgezet, nadat weer een grote groep illegale goudzoekers het concessiegebied van het bedrijf was binnengedrongen, ondanks dat het niemand is toegestaan om zich daar te begeven.

Rosebel heeft de zuidelijke mijnen tot nader orde gesloten en alle personeel en materieel uit het gebied weggehaald. De mijnactiviteiten waren 28 juli ook al stopgezet, nadat ernstige rellen waren uitgebroken waarbij een illegale goudzoeker werd doodgeschoten door de politie.

Bouterse: 'Situatie bij Rosebel betekent grote verliezen voor bedrijf en Suriname'

'Het is nu jammer dat alles in het water valt, maar, we geven niet op'


President Desi Bouterse vindt het erg, dat de situatie bij Rosebel Gold Mines/IAmGold weer uit de hand is gelopen, nadat zaken in rustig vaarwater terecht waren gekomen. 'Het is nu jammer dat alles in het water valt. Het betekent grote verliezen voor het bedrijf en de staat Suriname. Maar, we geven niet op', zegt het staatshoofd donderdag 10 oktober 2019 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Er is maandenlang in stilte onderhandeld met betrokkenen om ervoor te zorgen dat de bedrijfsactiviteiten weer opgestart konden worden en ook bewoners van omliggende dorpen de gelegenheid konden krijgen aan goudwinning te doen.

Vorige week was de Canadese goudmaatschappij genoodzaakt haar activiteiten in de zuidelijke putten Mayo en Royal Hill op te schorten. Dit gebeurde tien dagen nadat het werk wederom was opgestart sedert de stopzetting in juli toen er bij ongeregeldheden een porknokker was doodgeschoten. Het bedrijf kreeg te maken met een invasie van illegale mijnwerkers bij de zuidelijke pitten, waar werkzaamheden werden verricht.

Bouterse zegt, dat er zeker een maand met een team onder de radar is gewerkt aan het oplossen van de situatie na het incident in juli. Onder meer de ministers van Justitie en Politie en Natuurlijke Hulpbronnen alsook kapiteins van omliggende dorpen zijn ter zake bij elkaar gekomen. Er zijn hierbij gesprekken gevoerd met vrouwen en jongeren van omliggende dorpen, ondernemers, het oude en het nieuwe team van goudzoekersorganisatie Makamboa te Nieuw Koffiekamp en het traditioneel gezag van de dorpen.

'We hadden een beeld van wat er moest gebeuren', zegt de president, die aangeeft dat er heel uitvoerig is gesproken en uit deze gesprekken plannen zijn gerold.

IAmGold toonde zich ook bereid deze plannen te financieren. Al met al is er samen met de lokale gemeenschap gewerkt aan een oplossing, waarbij vooral betreffende het vraagstuk van werkgelegenheid voor de dorpelingen, voorstellen zijn gedaan. Voor wat betreft het opstarten van de activiteiten door de Canadese multinational, was ook in samenspraak met de lokale bevolking besloten dat er veiligheidspersoneel rond de putten geplaatst zou worden.