woensdag 28 maart 2018

'Overheid zoekt met andere actoren naar een permanente oplossing'

'Overheid zoekt met andere actoren naar een permanente oplossing'De situatie in de dorpen Dreypadda en Tapoeripa te Brokopondo is door optreden van de overheid onder controle gebracht. Op social media circuleerden verontrustende beelden waarin burgers in een levensgevaarlijke situatie te zen zijn op zoek naar goud. 

De overheid is met andere actoren druk bezig te zoeken naar een permanente oplossing in deze kwestie, aldus het Nationaal Informatie Instituut woensdag 28 maart 2018.

Minister Dodson wil structurele oplossing in dorpen Tapoeripa en Drepada in Brokopondo

'De situatie is nu onder controle'

 
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt, dat een structurele oplossing moet komen in de dorpen Tapoeripa en Drepada in Brokopondo. Er is daar een goudkoorts ontstaan, waarbij van alle kanten uit het land goudzoekers zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 maart 2018.

Over die situaties is gisteren op het ministerie een spoedonderhoud geweest. De situatie is nu onder controle volgens de minister.

In gesprek met Apintie en Starnieuws zegt minister Dodson, dat ondernemers zelfs de school wilden afbreken en het gebouw elders wilden opzetten. Hier is een stokje voor gestoken. Met het traditioneel gezag, ondernemers en de dorpen zijn afspraken gemaakt. Toch is de situatie uit de hand gelopen. Nu is opnieuw over de situatie gesproken.

Dodson stelt dat de dorpen zich moeten verenigen zoals dat gebeurd is in Nieuw Koffiekamp met Makamboa. De mensen die illegaal in het gebied bezig zijn, dienen de plek te verlaten. Er is al een leven te betreuren, omdat de goudzoekers in de gaten springen zodra een stuk is uitgegraven. Het goud licht dicht aan de oppervlakte.

Vandaag zal gesproken worden met de vier ondernemers die toestemming hadden om daar te werken. Ook wordt nagegaan in hoeverre staatsmijnbouwbedrijf Grassalco de verantwoordelijkheid van de activiteiten op zich wil nemen. Daarvoor is het nodig om een concessie uit te geven.