vrijdag 4 oktober 2019

Minister Akiemboto niet blij met wèèr illegale goudzoekers in Rosebel's Royal Hill Pit

Rosebel/IAmGold zet weer werkzaamheden stop

'Dit is een enorme set-back op de progressie die gemaakt werd, nadat de werkzaamheden eerder stopgezet waren'


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vandaag, vrijdag 4 oktober 2019, op Starnieuws dat met Rosebel Gold Mines/IAmGold afgestemd wordt over hoe de situatie bij Royal Hill aangepakt moet worden. Doordat er weer illegale porknokkers ter plekke aanwezig zijn, is de goudonderneming genoodzaakt om de werkzaamheden daar voor de tweede keer in drie maanden tijd stop te zetten. 

'Dit is een enorme set-back op de progressie die gemaakt werd, nadat de werkzaamheden eerder stopgezet waren bij Royal Hill', stelt de bewindsman.


Het bedrijf heeft besloten de machines en werknemers terug te trekken, omdat het niet veilig is om het werk voort te zetten.

Ondanks afspraken die gemaakt zijn over en de veiligheid opgevoerd is, blijven illegalen binnenkomen in het gebied. Zij betreden het terrein waar de graafmachines van het bedrijf ingezet worden. Dit levert een gevaarlijke situatie op. De minister merkt op dat het gaat om de zogenaamde 'ukemman'. Zij betreden met gevaar voor eigen leven, en dat van anderen, het werkgebied van Rosebel.

De goudzoekers georganiseerd in Makamboa hebben toestemming om in een afgebakend gebied naar goud te zoeken. Het is niemand toegestaan om zich te begeven bij de Royal Hill-put waar Rosebel actief is.

Het is nog niet duidelijk welke acties er zullen volgen. 'Wij komen er wel uit', zegt de minister.