dinsdag 5 maart 2019

Minister Dikan hecht weinig geloof aan opmerkingen Franse ambassadeur Joly - Dikan lijkt Joly te schofferen

'De Fransen zijn drie keer de fout ingegaan en het is nu meer dan genoeg geweest'


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zegt vandaag, dinsdag 5 maart 2019, op Starnieuws, dat hij dankbaar is dat president Desi Bouterse ingegrepen heeft om de onrechtvaardigheid van de Fransen een halt toe te roepen. In alle gevallen hebben de Franse strijdkrachten volgens de minister, die op persoonlijke titel praat, opgetreden op eilanden. 

'In het grensgebied bestaat de notie grens niet als verticale lijn, maar als horizontale lijn', zegt Dikan.

Hij merkt op, dat de Fransen drie keer de fout zijn ingegaan, en het is nu meer dan genoeg geweest. Er werd ook niet gewerkt toen de Franse strijdkrachten ertoe overgingen om eigendommen van Surinamers te vernietigen.

Ambassadeur Antoine Joly weet dat de Fransen zich niet aan de gemaakte afspraken hebben gehouden, daarom rent hij telkens naar de pers wanneer de Franse strijdkrachten tegen de afspraken in hebben gehandeld, meent de bewindsman. 'In elk geval is de misleiding dat de Surinaamse regering zou meewerken aan de vernietiging van landgenoten met het opschorten van het verdrag uit de wereld geholpen', zegt Dikan.

Hij vraagt zich af waarom de Fransen deze gedragingen niet uithalen bij de Braziliaanse grens, want per slot van de rekening komen de garimpeiros van daar.

Tweede dode overvaller aangetroffen bij Gakaba in het Mama N'dyuka

Een derde rover zou ernstig gewond zijn overgebracht naar ziekenhuis te Gran Santi, Frans Guyana


Er is nog een lichaam aangetroffen in de berovingszaak van goudondernemer Moen. Zijn beveiligingsmedewerkers openden gisteren te Gakaba in het Mama N'dyuka gebied het vuur op een roversbende. Hierbij liet R.L. alias Oela (38) het leven. 

Naar verluidt is een derde rover die ook ernstig gewond is geraakt overgebracht naar het ziekenhuis te Gran Santi op Frans territoir. Een speciale politie-eenheid is nu in het gebied voor verder onderzoek, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 5 maart 2019..

De ondernemer, die op de concessie van Ronnie Brunswijk werkt, was het doelwit van de bende. Hij werd op een bospad overrompeld door de overvallers. Door kordaat optreden van zijn beveiligers is hij ongedeerd gebleven.

De belagers raakten tijdens het vuurgevecht zwaar gewond en vluchtten het bos in. De bende maakte het gebied enige tijd onveilig en heeft berovingen gepleegd op de Marowijnerivier.

Overvaller doodgeschoten te Gakaba in het Mama N'dyuka gebied door beveiligers ondernemer

Slachtoffer 'Oela' (38) is een oude bekende van de politie

Ondernemer Moen werkt op de concessie van Ronnie Brunswijk


De crimineel R.L., alias Oela (38), een oude bekende van de politie, heeft maandagochtend 4 maart 2019 het leven gelaten tijdens een roofoverval te Gakaba in het Mama N'dyuka gebied in het district Sipaliwini, zo meldt Starnieuws.

De ondernemer Moen, die op de concessie van Ronnie Brunswijk werkt, was doelwit van de rovers, die al enige tijd berovingen plegen op de Marowijnerivier.

De ondernemer was op zijn ATV samen met twee security guards op een bospad richting het vliegveld, in de omgeving Gakaba, toen hij plotseling werd verrast. Een van de rovers kwam uit het bos tevoorschijn en hield de ondernemer en gevolg onder schot. Toen de ondernemer zich overgaf, openden zijn veiligheidsmannen het vuur. De belagers raakten gewond en kozen het hazenpad.

Enkele uren later werd het lijk van L. dichtbij een kamp gevonden. Het vermoeden bestaat dat nog een rover zou zijn geraakt. Aan de hand van de beschreven personalia is de dodelijk getroffen rover geïdentificeerd.

De politie kon maandag het gebied vanwege de moeilijk bereikbaarheid nog niet aandoen. Morgen zal per vliegtuig de plek worden aangedaan.

Brunswijk bevestigt het gebeuren. Hij betreurt het geval en wijst ook op het gevaar. Als concessiehouder eist hij van elke ondernemer met wie hij in zee gaat dat zij zich goed en zwaar beveiligen. Simpel om dit soort gevallen, zegt Brunswijk.