donderdag 30 november 2017

Pokie (ABOP) plaatst vraagtekens bij transparantie innen belastinggeld bij goudzoekers door Commissie Ordening Goudsector

'Hooggeplaatste personen binnen commissie houden zich met de inning bezig'


Het ABOP-Assembleelid Diana Pokie heeft dinsdag bij de begrotingsbehandelingin De Nationale Assemblee kanttekeningen geplaatst bij en vragen gesteld over het innen van belastinggeld bij goudzoekers door de Commissie Ordening Goudsector (COG). Het is niet de eerste keer dat dit onderwerp ter sprake is gekomen in het parlement, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 30 november 2017.

De politica zei, dat de commissie belastinggeld int bij goudzoekers in de kleinschalige goudindustrie, zonder dat daarvoor een duidelijke structuur is.

De goudzoekers worden verplicht 10 procent van hun goudopbrengst af te dragen, zonder kwijting van de COG. Zelf hebben de porknokkers geen eigen administratie. Pokie wil weten welke criteria worden gebruikt om de hoogte van het bedrag dat moet worden afgestaan vast te stellen.

Ze zegt dat hooggeplaatste personen binnen de OGS zich met de inning bezighouden en dat ook de districtscommissaris van Brokopondo hierbij betrokken zou zijn. De politica vindt dat het de taak van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen is om deze zaak grondig te onderzoeken.

Zij stelde dat van de ordening van de sector, waarvoor de commissie is ingesteld, weinig is terechtgekomen en dat er veeleer sprake is van vriendjespolitiek bij het toewijzen van gebieden waar naar goud kan worden gezocht. 'De mannen investeren in het district en wanneer ze dat eenmaal gedaan hebben worden ze verjaagd, waarna de gebieden aan andere personen worden toegewezen. Het is gewoon een teki nyan in deze commissie.'

De politica heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling gevraagd om een overzicht aan het parlement te geven van geïnde bedragen, bij welke goudzoekers en wanneer, die zijn teruggevloeid naar het districtsfonds. Ook moet worden aangegeven welke projecten in het district zijn betaald met de fondsen.