woensdag 14 augustus 2019

Bouterse over kwestie Rosebel: 'Het is een gevoelige materie, maar met gezamenlijke inspanning en Gods wil komen we eruit'

'Een concrete oplossing ligt niet voor de hand ligt, het zal nog een tijdje duren'


'Het is een gevoelige materie, maar met gezamenlijke inspanning en Gods wil komen we eruit', aldus president Desi Bouterse, verwijzend naar het geschil tussen de ontevreden porknokkers in Brokopondo en IAmGold/Rosebel Gold Mines. De situatie bereikte twee weken geleden een climax toen Furgill Aloeboetoe werd doodgeschoten door een lid van de taskforce, die volgens het Korps Politie Suriname (KPS) bestaat uit leden van het KPS, het Nationaal Leger, leden van de Commissie Ordening Goudsector en bewakers van het mijnbouwbedrijf zelf. 

De president heeft onlangs in het gebied diverse partijen aangehoord, onder wie de directeur van het Canadese bedrijf IAmGold, Steve Letwin. Hoewel het staatshoofd voorlopig niet veel kwijt wil over de situatie, onderstreept hij dat een concrete oplossing niet voor de hand ligt. 'Het zal nog een tijdje duren', zegt Bouterse.

Een ingewijde zegt, dat de bedrijfsactiviteiten voor het grootste deel nog stil liggen, sinds zondag 28 juli. 'De werkzaamheden zijn nog niet gestart. Het is nog steeds hetzelfde als twee weken terug. De mijnoperatie ligt nog plat.'

Intussen is duidelijk, dat de woede bij sommigen nog niet geluwd is. Ontevreden personen hebben in het weekend een elektriciteitsmast vernield. Daarnaast zou er volgens districtscommissaris Frederik Finisie ook zijn geschoten op een auto. 'Den man no si neks ete. A sani musu seti bun. Zolang er geen duidelijkheid is, den man o kisi probleem', verzekert een porknokker.

Het politieonderzoek naar de personen achter de vernielingen duurt voort.