donderdag 22 maart 2018

Kapiteins van Apoera, Washabo en Section verbieden vergaderingen over goudwinning in Kabalebo

'Deze issue zorgt voor tweedracht binnen gemeenschap, omdat veel mensen tegen goudwinning zijn'

 
'We gaan politie op de mensen afsturen die vergaderingen houden om aan goudwinning te doen in het Kabalebogebied', zegt kapitein Carlo Lewis van Apoera. Ook zijn collega's Sergio Srisria van Washabo en Ferdinand Simonds van Section verbieden soortgelijke bijeenkomsten in hun dorpen. 

'Deze issue zorgt voor tweedracht binnen de gemeenschap, omdat veel mensen tegen de goudwinning in het gebied zijn. Als ze zien dat we de vergaderingen toelaten, kunnen ze denken dat we het met de plannen eens zijn', zegt Lewis, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 22 maart 2018.

De kapitein stelt dat de groep moet overwegen wat duurzamer is voor het gebied en geen zucht hebben naar goud om veel geld te verdienen ten koste van de natuur. 'Ze kunnen bijvoorbeeld binnen twee jaar rijk worden, maar daarna zitten we met kreken die vervuild zijn met kwik, waardoor we het water niet kunnen drinken en ook de vissen niet meer kunnen eten.' Hij heeft gehoord dat de mensen die goud willen zoeken, een coöperatie hebben opgericht.

Ronny Simon, die het initiatief ondersteunt, wil voorlopig niets zeggen over de plannen van de groep. Hij zei eerder, dat ongeveer 150 inwoners van Apoera en omgeving, voornamelijk jongeren, serieuze plannen hebben voor goudwinning in het Kabalebogebied. Zo willen ze ook profiteren van de rijkdom daar. 'Er zijn bedrijven die aan houtkap doen in ons bos en weer een ander bedrijf wint steenslag en er wordt ook zand afgegraven', zegt hij.

Simon stelt ook dat er nauwelijks werkgelegenheid is in het gebied. Braziliaanse goudzoekers hadden in 2012 een kamp opgeslagen nabij de Avanaverovallen, maar hiertegen waren de dorpelingen fel gekant. De commissie Ordening Goudsector Suriname is er toen naartoe geweest, maar tot optreden kwam het niet, omdat de goudzoekers al waren vertrokken. Ze waren waarschijnlijk getipt dat de commissie onderweg was.