woensdag 1 augustus 2018

Politie verwijdert illegale goudzoekers uit Matapigebied in het ressort Kabalebo

Lewis, kapitein van Apoera: 'Ze zijn ongehoorzaam en zijn goud gaan zoeken, dus wij hebben de politie op hen afgestuurd'

Goudzoeker: 'Er worden al ontginningsactiviteiten ontplooid in het Matapigebied door personen die relaties hebben met regeringstoppers'


De politie heeft in het weekend illegale goudzoekers verwijderd uit het Matapigebied in het ressort Kabalebo. Zij hadden sinds begin dit jaar het voornemen om aan goudwinning te doen, maar de dorpsbesturen van Apoera, Section en Washabo zijn faliekant tegen deze plannen. Er mogen geen vergaderingen worden gehouden die over goudwinning gaan. 

'Ze zijn ongehoorzaam en zijn goud gaan zoeken, dus wij hebben de politie op hen afgestuurd. We willen niet dat ons gebied wordt vernietigd', zegt Carlo Lewis, kapitein van Apoera, vandaag, woensdag 1 augustus 2018, in de Ware Tijd.

De goudzoekers hebben het dorpshoofd maandag om rekenschap gevraagd. 'Ze eisen dat we toestemming geven voor hun activiteiten, maar dat is een zwaarwichtige beslissing. Ik alleen kan die niet nemen, want ik weet dat vele bewoners tegen goudactiviteiten zijn,' zegt Lewis.

Ondanks het verbod op bijeenkomsten over goudwinning, hebben goudzoekers vrijdag een vergadering georganiseerd met als hoogtepunt een toespraak van Thomas Sabajo, leider van de voormalige guerrillagroep Tucajana Amazones, die ook in de goudsector zit. Hij spoorde de mensen aan om goud te gaan zoeken. Ze zijn de volgende dag aan de slag gegaan, waarna ze door de politie zijn ontruimd.

Marciano Jong, een van trekkers van de groep, zegt dat ze slechts in het gebied waren om te onderzoeken of er werkelijk goud te vinden is. Hij geeft toe, dat ze illegaal bezig zijn, maar dat komt volgens hem door de lakse houding van de dorpsbesturen. 'We vragen al maanden naar een vergadering, waarbij de bewoners van de dorpen moeten aangeven of ze tegen of voor de goudwinning zijn. Als ze dat niet willen, zullen we ons neerleggen bij dat besluit', zegt Jong.

Hij ziet graag, dat districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo de vergadering organiseert. Cirino, die niet aanwezig was tijdens de ontruiming, is ook een felle tegenstander van goudwinning in het gebied. Jong beweert echter, dat er al ontginningsactiviteiten worden ontplooid in het Matapigebied door personen die relaties hebben met regeringstoppers. 'Waarom mogen wij, uit het gebied, dan geen goud zoeken?', vraagt hij zich af.