(Bron foto: Hurleurs de Guyane/Red. De Surinaamse Krant) |
Scalians verrichten ondertussen hun vernietigende werkzaamheden in de grensrivier
16-03-2016 De Surinaamse Krant/de Ware Tijd
Volgens de Ware Tijd van vandaag, woensdag 16 maart 2016, zouden tien goudpontons actif zijn op de Marowijnerivier in het Paramaccagebied. De inwoners die tegen deze activiteiten zijn, blijken machteloos. 'We zijn echt moe om over dit probleem te praten, omdat er niet naar ons wordt geluisterd', zegt Albert Kamil, hoofdkapitein van de Paramaccaanse stam.
De Surinaamse Krant berichtte op 17 februari (!) al over de aanwezigheid van zo'n twintig scalians op de Marowijnerivier, na een tip en foto's hierover te hebben ontvangen van de milieuorganisatie Hurleurs de Guyane in Frans-Guyana. De redactie van De Surinaamse Krant benaderde toen voor een reactie minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, de Commissie Ordening Goudsector en enkele Assembleeleden, maar reacties zijn uitgebleven.
Kamil wijst erop, dat ze tevergeefs hulp hebben gevraagd aan de Fransen, omdat de goudpontons ook op Frans grondgebied werken. De hoofdkapitein zegt dat de gemeenschap geen voordeel heeft aan de goudpontons. 'Ik heb gehoord dat ze geld storten bij een instantie in de stad, waardoor ze niets voor ons kunnen doen.'
Door de activiteiten van de goudpontons wordt zand en grind opgehoopt in de rivier, waardoor vaargeulen dichtgaan. Twee boten zijn hierdoor onlangs vastgelopen op de rivier en de mensen waren genoodzaakt om daar te overnachten. 'In dit geval hebben ze geen ongelukken opgelopen, maar een andere keer kan het fataal aflopen', zegt de hoofdkapitein.
René Amautan was samen met de hoofdkapitein en een basya aangewezen door inwoners en districtscommissaris Mavrick Boejoekoe van Paramacca om de goudpontons te verwijderen. 'Ik voel me gepakt, omdat de mannen van de goudpontons waren gestopt met hun activiteiten toen we met ze hadden gesproken. Maar, toen ze daarna een gesprek hadden met de districtscommissaris en granman Samuel Forster, zijn ze de volgende dag weer aan de slag gegaan', herinnert Amautan zich.
Hij vermoedt dat de granman geld int van de pontonhouders. Boejoekoe zegt dat hij toen de commissie Ordening Goudsector Suriname had gevraagd om de goudpontons aan te pakken, maar dat die niet heeft opgetreden.