woensdag 3 oktober 2018

ABOP-fractie: 'Reactie Franse ambassadeur op actie Franse politie Marowijnerrivier roept juist vragen op'

ABOP wil opschorting samenwerkingsverdrag grensgebied Suriname-Frankrijk


De ABOP-fractie vindt, dat de verklaring van de Franse ambassadeur Antoine Joly over het optreden van de Franse Gendarmerie op de Marowijnerivier meer vragen oproept in plaats van opheldering. 

De fractie van de ABOP, onder aanvoering van voorzitter Ronnie Brunswijk, heeft een brief aan president Desi Bouterse geschreven over het optreden van de Franse Gendarmerie in het stamgebied van de Aucaners. Er zijn bezittingen van een ondernemer in brand gestoken tijdens een gezamenlijke patrouille. De ABOP zal een tweede brief schrijven, na de verklaring van de Fransen om het verdrag aan te houden, totdat er duidelijkheid is over hoe er opgetreden moet worden in het grensgebied, zo  bericht Starnieuws woensdag 3 oktober 2018.

ABOP-fractielid Marinus Bee zegt, dat bij de behandeling van het verdrag in De Nationale Assemblee was komen vast te staan, dat de reguliere patrouilles van de Franse en Surinaamse justitiële autoriteiten aan de grens nu gedekt wordt door een verdrag in plaats van een mondelinge samenwerking.

'Wanneer nu gezegd wordt, dat deze operatie niet op basis van dat verdrag is geschied, willen wij van de ABOP weten waarom een verdrag nodig was om te opereren in het grensgebied. Dit verdrag is door alle fracties in De Nationale Assemblee ondersteund met uitzondering van de ABOP-fractie.'

Naar aanleiding van deze verklaring van de ambassadeur gaat de ABOP een tweede brief sturen naar de regering met het uitdrukkelijke verzoek om de werking van dit verdrag dan tijdelijk op te schorten totdat er duidelijkheid komt over gebieden/eilanden voorkomen in het grensgebied.

Gelijk na het incident hebben Surinaamse autoriteiten aangegeven, dat het Surinaams grondgebied is. 'Er zijn dus met andere woorden onduidelijkheden in het grensgebied Suriname en Frans-Guyana en daaraan gekoppeld is de fundamentele vraag, hoe gaan ze de twee kilometer vaststellen waarbinnen ze mogen opereren als de grenslijn niet duidelijk is?'

Franse ambassadeur Joly: 'Franse militairen op Marowijnerivier hebben rechtmatig gehandeld'

'Zonder twijfel is het eiland waar het gebeurde Frans grondgebied'


De Fransen hebben op 25 september rechtmatig gehandeld tijdens een gezamenlijke patrouille van de Surinaamse en Franse militairen op de Marowijnerivier, aldus ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk vandaag, woensdag 3 oktober 2018, op Starnieuws. 'En ja, zonder twijfel is het eiland waar het gebeurde Frans grondgebied en is het niet onderworpen aan een geschil.'

De ambassadeur geeft aan, dat er vorige week een reguliere gezamenlijke patrouille is gehouden om de inzet van beide landen te tonen in de strijd tegen illegale activiteiten.

In de Marowijnerivier liggen meerdere eilanden. En volgens Joly's informatie vinden de goudoperaties van de ondernemer in kwestie plaats op een eiland dat wel aan Suriname toebehoort. Maar, de ondernemer en/of personen werkzaam voor hem verplaatsten de activiteiten naar een kleiner eiland in de rivier dat deel is van het Frans grondgebied. Het was geruime tijd moeilijk om aan te tonen dat de nieuwe logistieke basis bestemd was voor illegale activiteiten of als tijdelijke opslag daar stond. 'Maar, vorige week werd een platform in het water geplaatst - op dat moment in Franse wateren.'

Het duurde wel enige tijd voordat de Fransen daadwerkelijk overgingen tot actie, vertelt Joly. 'Er was bewijs nodig dat het echt om een Frans eiland ging.' Zo hebben de manschappen gewerkt met GPS en officiële mappen. Zoals bij elke gezamenlijke patrouille was ook dit keer de Gendarmerie tevens officier de police judiciaire aan boord 'en is er pas gehandeld nadat de Franse justitie groen licht gaf'. Fransen militairen mogen zelf geen actie ondernemen, vult Joly aan.

De ambassadeur benadrukt, dat de patrouille van vorige week niet onder de recent getekende politiesamenwerking valt. 'Het was een gezamenlijke patrouille onder de militaire samenwerking die wij al jaren met Suriname hebben en die geïntensiveerd is.'

De Fransen delen de wil van de Surinaamse overheid om illegale mijnbouw te bestrijden, voegt hij eraan toe. Hij onderstreept, dat Franse militairen alleen interveniëren op Frans grondgebied. Surinaamse militairen handelen alleen op Surinaams grondgebied, conform de Surinaamse regels en wetgeving, 'met respect voor de soevereiniteit van beide kanten'.

Conform de Franse regels worden de meeste spullen ter plekke vernietigd door deze in brand te steken. Partijen werken nog aan een gezamenlijk justitieel onderzoek. Dit moet onder andere uitwijzen welke nationaliteit de ondernemer heeft, aan wie het platform toebehoort en of hij over een vergunning beschikt.