woensdag 3 oktober 2018

ABOP-fractie: 'Reactie Franse ambassadeur op actie Franse politie Marowijnerrivier roept juist vragen op'

ABOP wil opschorting samenwerkingsverdrag grensgebied Suriname-Frankrijk


De ABOP-fractie vindt, dat de verklaring van de Franse ambassadeur Antoine Joly over het optreden van de Franse Gendarmerie op de Marowijnerivier meer vragen oproept in plaats van opheldering. 

De fractie van de ABOP, onder aanvoering van voorzitter Ronnie Brunswijk, heeft een brief aan president Desi Bouterse geschreven over het optreden van de Franse Gendarmerie in het stamgebied van de Aucaners. Er zijn bezittingen van een ondernemer in brand gestoken tijdens een gezamenlijke patrouille. De ABOP zal een tweede brief schrijven, na de verklaring van de Fransen om het verdrag aan te houden, totdat er duidelijkheid is over hoe er opgetreden moet worden in het grensgebied, zo  bericht Starnieuws woensdag 3 oktober 2018.

ABOP-fractielid Marinus Bee zegt, dat bij de behandeling van het verdrag in De Nationale Assemblee was komen vast te staan, dat de reguliere patrouilles van de Franse en Surinaamse justitiële autoriteiten aan de grens nu gedekt wordt door een verdrag in plaats van een mondelinge samenwerking.

'Wanneer nu gezegd wordt, dat deze operatie niet op basis van dat verdrag is geschied, willen wij van de ABOP weten waarom een verdrag nodig was om te opereren in het grensgebied. Dit verdrag is door alle fracties in De Nationale Assemblee ondersteund met uitzondering van de ABOP-fractie.'

Naar aanleiding van deze verklaring van de ambassadeur gaat de ABOP een tweede brief sturen naar de regering met het uitdrukkelijke verzoek om de werking van dit verdrag dan tijdelijk op te schorten totdat er duidelijkheid komt over gebieden/eilanden voorkomen in het grensgebied.

Gelijk na het incident hebben Surinaamse autoriteiten aangegeven, dat het Surinaams grondgebied is. 'Er zijn dus met andere woorden onduidelijkheden in het grensgebied Suriname en Frans-Guyana en daaraan gekoppeld is de fundamentele vraag, hoe gaan ze de twee kilometer vaststellen waarbinnen ze mogen opereren als de grenslijn niet duidelijk is?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten