Sinds donderdag doet zich een zeer verontrustende onveilige situatie voor in goudmijn Dreipada Poule in het Tapoeripa-gebied in Brokopondo, waar een mijnbouwbedrijf kennelijk op een rijke goudader is gestuit. Gelet op de wijze waarop bewoners uit de omgeving en anderen zich gedragen rondom graafmachines is volgens sommigen een kwestie van tijd voordat er doden vallen of ernstige ongelukken plaatsvinden. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 26 maart 2018.
Op twee filmpjes die circuleren op social media is te zien hoe tientallen, voornamelijk jongemannen, zich rondom de graafmachines in de losgewoelde aarde en modderpoel storten, zakken met erts vullen in de hoop daaruit later goud te kunnen winnen.
De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson, zegt in gesprek met Suriname Herald, dat de beelden niet van heel recente datum zijn. 'Hij gaf te kennen, dat hij het aan de ene kant goed vindt dat de beelden circuleren, zodat de gemeenschap een beeld heeft wat er allemaal gebeurt wanneer er op een illegale manier goud wordt gewonnen', aldus de Herald
De concessiehouder zou op een rijke goudader zijn gestuit wat de mensen als bijen op stroop erop af deed komen om ook een graantje te kunnen meepikken.
Assembleelid Wendell Asadang (NDP) van de parlementaire commissie voor Natuurlijke Hulpbronnen zegt, dat hij over deze situatie contact heeft gemaakt met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Een ontmoeting met de bewindsman en betrokken partijen is vorige week niet doorgegaan, omdat minister Regilio Dodson aanwezig moest zijn bij de vergadering van de Raad van Ministers.
'Ik heb zaterdag contact met hem gehad om dringend een vergadering te beleggen teneinde een oplossing te brengen', zegt Asadang. Deze ontmoeting kan deze week elk moment plaatsvinden. 'Ik heb ook gesproken met de jongens van Tapoeripakreek en wat ze vragen is beveiliging ter voorkoming van wat u uit dat beeldmateriaal mocht aanschouwen.'
De betrokken ondernemers in het Tapoeripagebied zouden hebben voorgesteld een professionele mijnbouwonderneming te benaderen de mijn over te nemen. Dit zou ertoe leiden dat niemand meer à la dol in de 'pit' gaat graven. Hierdoor zullen de rust en spanningen die zijn ontstaan, wegvallen.
Volgens Kenneth Tjon Kwan Paw is de situatie in dit gebied niet uniek. Hij is onderhoudsmonteur voor zware machines en werkt al decennia lang in het Surinaamse binnenland. 'Er is nu ophef over de veiligheid in de mijnbouw omdat iemand toevallig een filmpje op Facebook heeft gezet. Maar, dit soort levensgevaarlijke situaties komen regelmatig voor in Suriname. En natuurlijk vallen daar doden bij', zegt hij vandaag tegenover de NOS.