vrijdag 2 augustus 2019

IAmGold komt vier dagen na onlusten in Rosebel met verklaring

'IAmGold betreurt het incident waarbij een illegale mijnwerker is overleden'


Vier dagen na het dodelijk incident in de Roma-Pit, heeft het Canadese IAmGold er gisteren laat officieel melding van gemaakt in onderstaand persbericht. De in Toronto gevestigde multinational, die 95% van de aandelen bezit in de Rosebel Gold Mines, zegt het incident te betreuren waarbij een illegale mijnwerker is overleden. 

Het bedrijf spreekt van een incident tussen de lokale politie en illegale goudwerkers in de Rosebel-concessie, dat heeft geleid tot de dood van een illegale mijnwerker. Het Emergency Response Team van Rosebel werd onmiddellijk geactiveerd, schrijft IAmGold. 'De juiste overheidsinstanties zijn op de hoogte gebracht.'De verklaring gaat verder met, dat er een onderzoek naar het incident is gestart. Het bedrijf maakt ook melding van schade aan bedrijfseigendommen. 'Om de veiligheid van ons personeel te garanderen, hebben we de mijnbouwactiviteiten tijdelijk opgeschort, terwijl de fabriek blijf werken.'

Het is niet de eerste keer dat operaties bij Rosebel onvrijwillig worden opgeschort. Vorig jaar november werd door een vakbondsactie het werk in de mijn voor korte tijd ook onderbroken.

Intussen zijn er gesprekken gestart tussen de regering en de directie van Rosebel Gold Mines om de werkzaamheden in de komende twee weken op te starten. De regering heeft beloofd garant te staan voor de veiligheid van have en goed en de werknemers van het bedrijf. Bij het incident van zondag is er grote schade aangericht aan het machinepark van Rosebel Gold Mines.

Woedende porknokkers staken na de dood van de goudzoeker vier graafmachines in de Roma-Pit en een bus op het complex in brand.

Rosebel goudmijn waarschijnlijk uiterlijk binnen twee weken weer volledig operationeel

(Bron foto: NII)
Ministers van Justitie en Politie en Defensie stellen aanvullende manschappen ter beschikking


Vicepresident Ashwin Adhin laat donderdag 1 augustus 2019 via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat de regering en het goudmijnbedrijf IAmGold in overleg zijn om uiterlijk binnen twee weken de Rosebel weer volledig operationeel te hebben. 

Adhin heeft in opdracht van president Desi Bouterse gesprekken gevoerd. In het overleg, dat donderdag plaatsvond, waarbij ook ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, Stuart Getrouw van Justitie en Politie en Ronnie Benschop van Defensie, aanwezig waren, werd van regeringswege gesteld, dat zij de veiligheid van medewerkers, bewoners en have en goed zal garanderen.

Minister Akiemboto geeft aan, dat de overheid een overeenkomst heeft met de Canadese multinational en er daarom alles aan gedaan wordt om de veiligheid te garanderen en het vertrouwen te herstellen, zodat normalisatie van de productie op gang kan komen. De ministers van Justitie en Politie en Defensie hebben hiertoe onder andere besloten om aanvullende manschappen ter beschikking te stellen.

Minister Getrouw stelt de dorpsbewoners gerust, door ook permanente aanwezigheid van politie te garanderen voor Nieuw Koffiekamp om ook aldaar het veiligheidsgevoel terug te brengen.

Verder is minister Akiemboto in gesprek getreden met goudzoekers uit het gebied, waaronder het bestuur van Makamboa, over het incident en de weg vooruit. De vicepresident ziet goede uitgangspunten voor de opstart van bedrijvigheid terwijl de resultaten van het onderzoek worden afgewacht.

De regering heeft op verschillende momenten medeleven betuigd aan de families van de overledene en de gewonden en is in contact met de nabestaanden, aldus het NII.