vrijdag 2 augustus 2019

IAmGold komt vier dagen na onlusten in Rosebel met verklaring

'IAmGold betreurt het incident waarbij een illegale mijnwerker is overleden'


Vier dagen na het dodelijk incident in de Roma-Pit, heeft het Canadese IAmGold er gisteren laat officieel melding van gemaakt in onderstaand persbericht. De in Toronto gevestigde multinational, die 95% van de aandelen bezit in de Rosebel Gold Mines, zegt het incident te betreuren waarbij een illegale mijnwerker is overleden. 

Het bedrijf spreekt van een incident tussen de lokale politie en illegale goudwerkers in de Rosebel-concessie, dat heeft geleid tot de dood van een illegale mijnwerker. Het Emergency Response Team van Rosebel werd onmiddellijk geactiveerd, schrijft IAmGold. 'De juiste overheidsinstanties zijn op de hoogte gebracht.'De verklaring gaat verder met, dat er een onderzoek naar het incident is gestart. Het bedrijf maakt ook melding van schade aan bedrijfseigendommen. 'Om de veiligheid van ons personeel te garanderen, hebben we de mijnbouwactiviteiten tijdelijk opgeschort, terwijl de fabriek blijf werken.'

Het is niet de eerste keer dat operaties bij Rosebel onvrijwillig worden opgeschort. Vorig jaar november werd door een vakbondsactie het werk in de mijn voor korte tijd ook onderbroken.

Intussen zijn er gesprekken gestart tussen de regering en de directie van Rosebel Gold Mines om de werkzaamheden in de komende twee weken op te starten. De regering heeft beloofd garant te staan voor de veiligheid van have en goed en de werknemers van het bedrijf. Bij het incident van zondag is er grote schade aangericht aan het machinepark van Rosebel Gold Mines.

Woedende porknokkers staken na de dood van de goudzoeker vier graafmachines in de Roma-Pit en een bus op het complex in brand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten