maandag 29 juli 2019

Vereniging Surinaams Bedrijfsleven geschokt over gebeurtenissen Rosebel goudmijn

'Deze ontwikkelingen geven verkeerd signaal af aan internationale gemeenschap en potentiële investeerders'


'De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft met grote geschoktheid kennis genomen van de gebeurtenissen, die zich op zondag hebben voltrokken op de concessie van Rosebel Gold Mines N.V.,waarbij illegale goudzoekers wederom grote materiële schade hebben aangericht aan bezittingen van het bedrijf op haar concessie, welke zeer ernstige repercussies kan hebben voor de economie van ons land. 

De VSB betreurt uiteraard het verlies van een mensenleven en het feit, dat er ook een gewonde is gevallen, maar ook de zeer gespannen sfeer, welke is ontstaan in het gebied en rondom de concessie van Rosebel Gold Mines N.V. en hoopt, dat de regering snel orde op zaken kan stellen in het gebied, zodat rust en orde, maar ook de veiligheid van de werknemers en bezittingen van het bedrijf ten alle tijde gewaarborgd kan blijven. 

Deze ontwikkelingen zijn niet alleen schadelijk voor de onderneming maar geven ook een verkeerd signaal af aan de internationale gemeenschap en potentiële investeerders. 

De VSB zal zich omstandig laten inlichten over de gebeurtenissen door de directie van Rosebel Gold Mines N.V., wanneer de situatie genormaliseerd is, aangezien er beseft wordt, dat de directie nu in alle rust moet kunnen focussen op haar medewerkers, het herstel van aangerichte schade en normalisatie van haar operaties. 

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven'

Directie Rosebel Gold Mines NV wacht uitkomst onderzoek naar onlusten af

'Operaties in gebied zijn vooralsnog stopgezet vanwege bezorgdheid omtrent veiligheid werknemers en overige personen'De directie van Rosebel Gold Mines NV verklaart maandagmiddag 29 juli 2019, bijna 24 uur na de schermutselingen in het gebied nabij de Royal Hill pit, dat zij het onderzoek naar de gebeurtenissen afwacht. Er is een dode te betreuren geweest en twee werknemers van het goudbedrijf hebben verwondingen opgelopen. 

De tekst van het persbericht van de directie van Rosebel Gold Mines:

'Rosebel Gold Mines N.V. bericht dat op 28 juli 2019 een mensenleven te betreuren is op haar concessie in het district Brokopondo en mogelijk een ander persoon gewond is geraakt. De relevante overheidsautoriteiten doen onderzoek naar het incident welke zich heeft voltrokken in het gebied nabij de Royal Hill pit. 

Twee (2) werknemers van Rosebel hebben tevens verwondingen opgelopen toen getracht werd het gebied te verlaten. 

Na het incident is door de groep illegale goudzoekers grote schade aangericht aan bedrijfseigendommen. De operaties in het gebied zijn vooralsnog stopgezet vanwege de bezorgdheid omtrent de veiligheid van de werknemers en overige personen. 

Rosebel Gold Mines N.V. wacht het resultaat van het onderzoek af.'

Ministers van Justitie en Politie, Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling naar Rosebel

Ongeregeldheden in en rond de Roma Pit zijn afgenomen na komst politieversterking


De ongeregeldheden in en rond de Roma Pit van de Rosebel/IAmGold goudmijn zijn, nadat politieversterking was gestuurd, afgenomen, aldus het ministerie van Justitie en Politie in een vandaag, maandag 29 juli 2019, uitgebracht, zo meldt Starnieuws. 

Na melding van de schermutselingen op het complex van de goudmaatschappij in het district Brokopondo zou het ministerie direct politieversterking naar het gebied hebben gezonden. De ministers van Justitie en Politie, van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en van Regionale Ontwikkeling zullen vandaag een bezoek brengen aan het gebied.

NH-minister Sergio Akiemboto zou gistermiddag al afreizen naar het gebied, maar hem werd geadviseerd dat niet te doen ,omdat de situatie onoverzichtelijk was en de veiligheid niet was gegarandeerd. De bewindslieden zullen samen met districtscommissaris Frederik Finisie en het traditioneel gezag praten over de ontstane situatie. Er zal worden geprobeerd om met alle relevante actoren tot een structurele oplossing in de kwestie te komen, zegt het ministerie van Justitie en Politie via het Nationaal Informatie Instituut.

De planning is ook dat delegatie een bezoek brengt aan de nabestaanden van de slachtoffers. Het ministerie voegt eraan toe, dat het alles met al zijn ten dienste staande middelen doet om de rust in het gebied terug te brengen.

Bij schermutselingen in de Roma Pit werd gistermiddag een porknokker doodgeschoten, terwijl een andere gewond raakt. Als vergelding hebben porknokkers en dorpelingen materieel van het goudbedrijf in brand gestoken. Er zouden vijf graafmachines en een bus in vlammen zijn opgegaan. Vanuit de directie van Rosebel Goldmines is nog geen officiële mededeling gedaan over de situatie.

De personeelsbond bij het bedrijf heeft uit veiligheidsaspecten de werknemers aangezegd het werk te stoppen totdat er duidelijkheid is en er garanties zijn voor de veiligheid van de mensen.

Ter informatie:
In november2017 werd te Nieuw Koffiekamp een historisch document getekend om goud te kunnen mijnen in de Roma Pit, op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Na meer dan twee decennia was het probleem van illegale goudzoekers in de Roma Pit opgelost. 250 Personen uit Nieuw Koffiekamp zouen hun brood kunnen verdienen door de overeenkomst. De ministers Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, hoofdkapitein Ludwich Wijnerman van Nieuw Koffiekamp, Owen Pryor van de lokale goudzoekersvereniging Makamboa en Suresh Kalathil, General Manager van Rosebel Gold Mines, hebben hun handtekening geplaatst onder de overeenkomst.

Vijf ondernemers uit het dorp mochten mijnen in Roma Pit. Zij mochten elk vijftig werknemers uit Nieuw Koffiekamp in dienst nemen. Alle werkers en machines zijn geregistreerd. Politie, militairen en leden van de Commissie Ordening Goudsector zouden belast worden met de beveiliging. Het werken gebeurt onder strenge voorwaarden. Zo is het niet toegestaan om met kwik naar goud te zoeken, zei Dodson. Het winningsproces moet milieuvriendelijk gebeuren.

Maar, eind mei dit jaar, bleek de aanwezigheid van honderden porknokkers in de Roma Pit van IAmGold, een doorn in het oog van bewoners van het dorp Nieuw Koffiekamp te zijn. Illegale goudzoekers stroomden opnieuw van heinde en verre naar het gebied, nadat de eerste ‘blast’, het met explosieven opblazen van het gesteente, plaatsvond. 'We ondervinden telkens weer last van deze indringers en het verstoort de goede samenwerking die we hebben met Rosebel Gold Mines (RGM). Het probleem is een smet voor Nieuw Koffiekamp', aldus kapitein Hermanus Schalwijk vrijdag 31 mei 2019 in de Ware Tijd.

Verdachte van diefstal staafjes dynamiet bij IAmGold aangehouden

Politie valt woning van verdachte aan de Livornoweg binnen


Het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname heeft afgelopen weekend een man gearresteerd die ervan wordt verdacht meer af te weten van de diefstal van dynamiet bij IAmGold te Brokopondo. Volgens Starnieuws vandaag, maandag 29 juli 2019, werd een inval gedaan in de woning van de verdachte aan de Livornoweg in Paramaribo. De Ware Tijd meldt, dat het gaat om een 48-jarige werknemer van IAmGold.

Het goudbedrijf had aangifte gedaan, nadat ontdekt was dat staafjes dynamiet waren gestolen. Tijdens een controle stuitte de beveiliging van het bedrijf op een hoeveelheid dynamiet op een locatie. Hoeveel dynamiet verdwenen is, is nog niet duidelijk.

Zaterdag is de verdachte, volgens ooggetuigen, naar de bedrijfslocatie gebracht voor verder onderzoek. De afdeling Kapitale Delicten is belast met deze zaak. Het is nog niet duidelijk of het gestolen dynamiet is gevonden en of er meer aanhoudingen zijn verricht.

Bond bij Rosebel goudmijn van IAmGold roept personeel op werk neer te leggen - Situatie grimmig en gespannen

Voorzitter Read wil duidelijkheid over grimmige en gespannen situatie na dood porknokker

'Directie let niet op veiligheid werknemers, maar wel op zo gauw als mogelijk alle machines uit alle putten te halen'


Lloyd Read, voorzitter van de werknemersbond bij Rosebel Gold Mines, heeft zijn leden en alle andere werknemers gezegd zich voorlopig te onttrekken van de werkzaamheden zolang er geen duidelijkheid is over de situatie. Hij spreekt van een grimmige en gespannen situatie. Dit schrijft Starnieuws vandaag, maandag 29 juli 2019.

Bij de Roma Pit zijn een dode en een gewonde gevallen onder de goudzoekers ofwel porknokkers. Daarop werden de machines in de put in brand gestoken door verhitte porknokkers.

Gistermiddag omstreeks twaalf uur begonnen zich schermutselingen voor te doen tussen Rosebel-werknemers en porknokkers in de Roma Pit. De situatie sleepte zich voort en tegen vier uur in de middag waren er een dode en een gewonde gevallen tijdens de ongeregeldheden. De gemoederen raakten vanaf dat moment nog meer verhit, waarbij steeds meer porknokkers op de locatie kwamen en ze machines in de put in brand staken.


Ook de bus waarmee de werknemers terug vervoerd moesten worden naar het complex waar de woonunits zijn gevestigd, werd in brand gestoken..Read zegt, dat hij 'zeer, zeer, gebelgd' is over het feit, dat de directie de werknemers niet had geïnformeerd over de situatie en de volgende ploeg zich normaal opmaakte om naar de put te gaan voor werkzaamheden. Hij zegt dat hij het de directie zeer kwalijk neemt, dat er niet gelet is op de veiligheid van de werknemers, maar dat er meer aandacht was om alle machines zo gauw als mogelijk uit alle putten te halen. 'Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers, leden of geen leden. Voor hun leven.'

De vakbondsleider heeft de werknemers op het hart gedrukt zich niet op de weg te begeven maar op het wooncomplex te blijven. Hij hoopt niet dat er paniek uitbreekt. Read heeft de werkers ook aangespoord om niets te doen, mochten de porknokkers en/of dorpelingen het wooncomplex bereiken.

'Ik hoop dat zaken niet verder escaleren en dat de gemoederen en de dorpen de kalmte bewaren.'

Read zegt dat hij heeft geprobeerd de directie van Rosebel te bereiken, maar dat het hem niet is gelukt. Hij heeft wel gesproken met minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, die zich opmaakt om naar het gebied te gaan. Net als Read is hem afgeraden om naar het gebied te gaan omdat de veiligheid niet gegarandeerd is.


Voor de vakbondsleider is het nu zaak om de veiligheid van de werkers te waarborgen. Intussen zouden speciale eenheden van de politie en militairen naar het gebied zijn gestuurd om de situatie onder controle te krijgen.