woensdag 10 januari 2018

Illegale goudzoekers openen eigen goudverwerkingsbedrijf in Wanica

Vijf verdachten verwerkten stofgoud uit rotsblokken met behulp van kwik

(Bron foto: Korps Politie Suriname)

Vijf verdachten zijn 7 januari aangehouden door het Regio Bijstand Team Midden (RBTM) voor het illegaal verwerken van goud, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 10 januari 2018. Via de Centrale Meldkamer kreeg het RBTM de melding, dat de mannen te Vredeslust een ‘goudonderneming’ zouden hebben opgezet waar goud wordt verwerkt. 

Agenten reageerden op de melding en wisten de mannen aan te houden.

Het gaat om rotsblokken waaruit stofgoud wordt verwerkt. Door de verwerking van de stenen worden de goten in de omgeving vervuild. Het goud werd met behulp van kwik tot eindproduct verwerkt.

Uit onderzoek is gebleken, dat de illegale goudzoekers de ertsblokken vanuit het binnenland naar het district Wanica hebben overgebracht. De verdachten bleken illegaal werkzaamheden op het adres te verrichten, aangezien zij geen vergunning konden overleggen.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie, betaalden twee een geldboete van Srd 2.000 en zijn na verhoor heengezonden. Het trio dat de boete niet kon betalen is ingesloten. Naderhand heeft één de boete alsnog betaald en werd in vrijheid gesteld. De twee anderen zijn nog ingesloten.