woensdag 27 november 2019

Brunswijk: 'Schoten gehoord omgeving Gaanda'

'Ik heb nog geen toegezegde versterking gezien in het gebied'


Ondernemer en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk zegt woensdagmiddag 27 november 2019 op Starnieuws, dat 's middags schoten zijn gehoord zo'n vijf kilometer van de plek waar twee goudzoekers dood zijn geschoten door een Braziliaanse bende. Op 23 november zijn mensen bij een bar bij het plaatsje Gaanda in Sipaliwini overvallen en gegijzeld. 

President Desi Bouterse beloofde hierop, dat het overheidsgezag hersteld wordt in het gebied. Brunswijk merkt op, dat hij nog geen versterking heeft gezien in het gebied.

'Ik heb alles tot nu toe gedaan en ervoor gezorgd dat de politie in het gebied kon gaan. Ik heb helikopters hiervoor ingezet. Het gezag in het gebied is nog niet hersteld', zegt Brunswijk.

De mensen van zijn concessie te Mama Ndjuka heeft Brunswijk op het hart gedrukt om de basis niet te verlaten om poolshoogte te gaan nemen. Brunswijk heeft de veiligheid op zijn concessie verder opgevoerd.

De ondernemer stelt, dat de situatie behoorlijk aan het escaleren is. Hij hoopt niet dat de situatie te Papatam zich zal herhalen in Sipaliwini.

Braziliaanse bendes gaan zodanig te keer dat mensen bang zijn in de dorpen en op goudvelden. Brunswijk voert aan dat militairen naar het gebied moeten worden gestuurd om te zorgen dat orde en rust terugkeert. Hij hoopt niet dat er weer levens te betreuren zullen zijn.