maandag 29 juli 2019

Bond bij Rosebel goudmijn van IAmGold roept personeel op werk neer te leggen - Situatie grimmig en gespannen

Voorzitter Read wil duidelijkheid over grimmige en gespannen situatie na dood porknokker

'Directie let niet op veiligheid werknemers, maar wel op zo gauw als mogelijk alle machines uit alle putten te halen'


Lloyd Read, voorzitter van de werknemersbond bij Rosebel Gold Mines, heeft zijn leden en alle andere werknemers gezegd zich voorlopig te onttrekken van de werkzaamheden zolang er geen duidelijkheid is over de situatie. Hij spreekt van een grimmige en gespannen situatie. Dit schrijft Starnieuws vandaag, maandag 29 juli 2019.

Bij de Roma Pit zijn een dode en een gewonde gevallen onder de goudzoekers ofwel porknokkers. Daarop werden de machines in de put in brand gestoken door verhitte porknokkers.

Gistermiddag omstreeks twaalf uur begonnen zich schermutselingen voor te doen tussen Rosebel-werknemers en porknokkers in de Roma Pit. De situatie sleepte zich voort en tegen vier uur in de middag waren er een dode en een gewonde gevallen tijdens de ongeregeldheden. De gemoederen raakten vanaf dat moment nog meer verhit, waarbij steeds meer porknokkers op de locatie kwamen en ze machines in de put in brand staken.


Ook de bus waarmee de werknemers terug vervoerd moesten worden naar het complex waar de woonunits zijn gevestigd, werd in brand gestoken..



Read zegt, dat hij 'zeer, zeer, gebelgd' is over het feit, dat de directie de werknemers niet had geïnformeerd over de situatie en de volgende ploeg zich normaal opmaakte om naar de put te gaan voor werkzaamheden. Hij zegt dat hij het de directie zeer kwalijk neemt, dat er niet gelet is op de veiligheid van de werknemers, maar dat er meer aandacht was om alle machines zo gauw als mogelijk uit alle putten te halen. 'Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers, leden of geen leden. Voor hun leven.'

De vakbondsleider heeft de werknemers op het hart gedrukt zich niet op de weg te begeven maar op het wooncomplex te blijven. Hij hoopt niet dat er paniek uitbreekt. Read heeft de werkers ook aangespoord om niets te doen, mochten de porknokkers en/of dorpelingen het wooncomplex bereiken.

'Ik hoop dat zaken niet verder escaleren en dat de gemoederen en de dorpen de kalmte bewaren.'

Read zegt dat hij heeft geprobeerd de directie van Rosebel te bereiken, maar dat het hem niet is gelukt. Hij heeft wel gesproken met minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, die zich opmaakt om naar het gebied te gaan. Net als Read is hem afgeraden om naar het gebied te gaan omdat de veiligheid niet gegarandeerd is.


Voor de vakbondsleider is het nu zaak om de veiligheid van de werkers te waarborgen. Intussen zouden speciale eenheden van de politie en militairen naar het gebied zijn gestuurd om de situatie onder controle te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten