vrijdag 31 mei 2019

Honderden porknokkers in Roma Pit IAmGold/Rosebel doorn in oog bewoners Nieuw Koffiekamp

Kapitein Hermanus Schalwijk: 'Het probleem is een smet voor Nieuw Koffiekamp'



De aanwezigheid van honderden porknokkers in de Roma Pit van IAmGold, is een doorn in het oog van bewoners van het dorp Nieuw Koffiekamp in Brokopondo. Illegale goudzoekers stroomden onlangs opnieuw van heinde en verre naar het gebied, nadat de eerste ‘blast’, het met explosieven opblazen van het gesteente, plaatsvond. 'We ondervinden telkens weer last van deze indringers en het verstoort de goede samenwerking die we hebben met Rosebel Gold Mines (RGM). Het probleem is een smet voor Nieuw Koffiekamp', aldus kapitein Hermanus Schalwijk vandaag, vrijdag 31 mei 2019, in de Ware Tijd. 

RGM heeft in 2017 toestemming gegeven aan ondernemers van Nieuw Koffiekamp om in Roma Pit goud te delven voor een periode van twee jaar. Volgens Schalwijk mogen daar alleen mensen van het dorp aan goudwinning doen. Hij vreest, dat door de porknokkers-kwestie RGM niet zal popelen om de overeenkomst met de goudzoekersorganisatie van Nieuw Koffiekamp, Makamboa, te verlengen. Dat terwijl zich gedurende ongeveer twee jaar vrijwel geen problemen hebben voorgedaan.

'We willen dat de autoriteiten spoedig optreden tegen de rush naar Roma Pit', zegt de kapitein.

Volgens politiewoordvoerder Humphrey Naarden is een gemengde eenheid van de politie gisteren vertrokken naar het gebied om orde op zaken te stellen. Indien mensen moeten worden ontruimd, zal de politie niet schromen om dat te doen. Naarden heeft vernomen, dat het goudbedrijf afspraken heeft met goudzoekers, maar anderen blijken zich niet hieraan te houden. 'Dit zorgt voor chaos en dat kan de politie niet tolereren.'

RGM-directielid Sharmila Jadnanansing wil voorlopig niet ingaan op de kwestie.

De regering, RGM, het districtscommissariaat van Brokopondo, het traditioneel gezag van Nieuw- Koffiekamp en de goudzoekersorganisatie Makamboa hebben in 2017 een overeenkomst getekend waarin is vastgelegd dat Makamboa-leden mogen mijnen in een van de gebieden van van de multinational.

De werkzaamheden begonnen al in 2017, maar in november 2018 ontstonden er problemen als gevolg van wateroverlast in de 'pit' en hard gesteente. Er is toen een proces ingezet om toch te komen tot de blast van het harde gesteente. De eerste vond acht maanden later plaats dan gepland. Een van de belangrijke aspecten bij een dergelijke operatie is het zorg dragen voor optimale veiligheid. De inschatting is dat er om de zes weken een blast zal plaatsvinden.

donderdag 16 mei 2019

Verbannen van prostitutie op goudvelden in gebied der Aucaners blijkt welhaast onmogelijk

'Vrouwen niet meer weg te denken op goudvelden, omdat mannen soms maanden daar moeten blijven'



'Het verbannen van prostitutie op de goudvelden in het gebied van de stam der Aucaners blijkt onbegonnen werk. De behoefte aan commerciële sekswerkers kan niet worden gedempt', zegt Johan Djanie, kapitein van Drietabbetje en lid van het kabinet van de granman der Aucaners, donderdag 16 mei 2019 in de Ware Tijd. 

Het traditioneel gezag van de Aucaners heeft twee jaar geleden, na enkele weken te hebben vergaderd,  een wetboek gemaakt, waarin onder meer staat, dat prostitutie verboden is op de goudvelden. Dit fenomeen leidt soms namelijk tot gezinsontwrichting. 'Wanneer mannen de vrouwen vergezellen, geven ze veel geld uit. Wanneer deze mannen na maanden thuis komen, hebben ze bijna geen geld over voor het gezin', stelt Djanie.

De kapitein herinnert zich dat toen het wetboek uitkwam en het prostitutieverbod bekend werd, veel commerciële sekswerkers zijn vertrokken. Later zijn ze gefaseerd teruggekeerd en worden thans gedoogd. 'Er wordt aangegeven dat de vrouwen niet meer zijn weg te denken op de goudvelden, omdat de mannen soms maanden daar moeten blijven.'

Djanie wijst erop dat het prostitutieverbod in het wetboek 'Den Weti fu a Twalufu lo Gaanmang Meke Tien Na Dii Fu Okanisi' nader bekeken moet worden. 'We moeten overleggen of we deze wet gaan schrappen of aanpassen. Want straks willen de mensen zich ook niet houden aan andere wetten', redeneert de kapitein. Djanie denkt niet dat hierover is gesproken tijdens de krutu die in april is gehouden te Drietabbetje. Vanwege gezondheidsredenen heeft hij daaraan niet meegedaan. 'Ik zou het onderwerp wel ter sprake brengen om een besluit hierover te nemen.'

De meeste commerciële sekswerkers hebben een vreemde nationaliteit. Zij dragen meestal geen kennis van regels die betrekking hebben op vrouwen in het binnenland. Eén daarvan is dat wanneer een vrouw ongesteld is, ze niet in de kreek mag baden. Los daarvan mag een foetus niet op een willekeurige plek worden begraven worden. 'Ik heb begrepen dat de vrouwen zich nu wel houden aan deze regels', aldus de kapitein.