woensdag 20 februari 2013

Groep Amerikanen zou al enige tijd rond Kwamalasamutu op zoek zijn naar goudvoorraden

Minister Hok weet van niets, terwijl Kabinet van President op hoogte zou zijn

20-02-2013 Obsession Magazine/de Ware Tijd


In de Trio-gemeenschap Kwamalasamutu, in het uiterste zuidwesten van het land, zouden al enige tijd Amerikanen bezig zijn met onderzoek naar goudvoorraden in het gebied. Volgens journaliste Astrid van Oosterum van de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 februari 2013, zou de groep Amerikanen verbonden zijn aan het in Ingram, Texas, gevestigde Guardian Exploration.


De directeur van dit olie- en gasexploratie- en ontwikkelingsbedrijf, Daniel Schoen, is persoonlijk aanwezig in het dorp om ‘te zoeken naar concessies’.

Dit verklaart Mark Plotkin van het Amazon Conservation Team (ACT) in Washington die onlangs in Kwamalasamutu was. Het ACT heeft ook een afdeling in Suriname gevestigd aan de Nickeriestraat 4 te Paramaribo.

In elk geval heeft de overheid, die de concessie moet verlenen, geen toestemming gegeven. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt in een reactie, dat hij ‘uit zijn hoofd van niets weet’. ‘Ik ga het moeten uitzoeken, maar als ik hoor wat voor materiaal ze al ingevlogen hebben, kan ik mij niet voorstellen dat zij daartoe het recht hebben.’

Vernomen wordt, aldus Van Oosterum, dat de Amerikanen ook al op andere locaties in het binnenland contact hebben gezocht met het traditioneel gezag om toestemming te krijgen voor hun activiteiten. Het zou zo zijn dat deze informatie het Kabinet van de President ook al bereikt heeft.

Plotkin en een Trio (Bron foto: ACT)
Volgens Plotkin bestaan bij de Trio’s twijfels over de werkelijke bedoelingen van de kerkgasten. ‘De bewoners vertelden mij tijdens mijn bezoek dat er een aantal Amerikanen in de missionarishut van het dorp verblijft. De Amerikanen zeiden in eerste instantie dat ze er waren omdat de kerk er zulk goed werk heeft gedaan. Niet veel later vertelden ze ook dat ze opzoek waren naar goudconcessies in het gebied.'

Het ACT is een non-profitorganisatie die samenwerkt met inheemse volkeren van tropisch Amerika voor het behoud van de biodiversiteit van het Amazoneregenwoud en de cultuur en het land van de inheemse bevolking. Het ACT werd in 1996 mede opgericht door Plotkin die etnobotanist is en al sinds 1982 regelmatig in Kwamalasamutu werkzaam is.

De ACT-directeur benadrukt zich niet te willen bemoeien met binnenlandse aangelegenheden. ‘Het is in principe mijn zaak niet. Ik ben inheemse noch Surinamer. Het enige dat mij verbaasde was, dat ze niet eerlijk leken te zijn over hun intenties.’ Leden van zijn staf werden bij hun vertrek uit Kwamalasamutu ook nog geconfronteerd met waterslangen en zogenaamde ‘sluice boxes’, gebruikt in de kleinschalige goudwinning, in het bagageruim van het vliegtuig dat de Amerikanen kwam ophalen.

De ironie wil, zo schrijft Van Oosterum, dat een delegatie van REDD+, die valt onder het Climate Compatible Development Agency (CCDA) ofwel het Klimaatbureau van het Kabinet van de President valt, Kwamalasamutu onlangs voor een krutu over bosbehoud bezocht. De Amerikanen bevonden zich toen in eerste instantie ook in het dorp. ‘Het schimmige is’, aldus de Ware Tijd, dat kort na aankomst van de delegatie, de Amerikanen niet meer te vinden waren.

Op de website van het bedrijf is te lezen dat het ‘ernaar streeft de gas- en olieoperaties te ontwikkelen in samenwerking met landeigenaren’. De eerste stap in de richting van productie is het aangaan van een ‘lease’-overeenkomst tussen de grondeigenaar en de exploitant, vermeldt de internetpagina van deze ‘Guardians’.

De aanwezigheid van de Amerikanen, die tijdens een bezoek van de krant aan het gebied ook aangaven van de kerk te zijn, is ondertussen ook onder de aandacht gekomen van de Amerikaanse ambassade in Suriname. Naar aanleiding van het nieuws is er aanstalten gemaakt om verder uit te zoeken wat er gaande is.

Plotkin is geen onbekende bij de Trio’s:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten