woensdag 13 maart 2013

3.000 illegale garimpeiros en porknokkers verwijderd uit Sarakreekgebied

BEP-Assembleelid Asabina plaatst vraagtekens bij ontruiming

Lokale bewoners nauwelijks geïnformeerd- Bewoners zijn verdreven door gewapende mannen

13-03-2013


Tussen november en februari zijn drieduizend illegale goudzoekers verwijderd uit het Sarakreekgebied, tweeduizend Brazilianen en duizend Surinamers. In totaal werden tweehonderd illegale goudmijnen ontdekt. De operaties zijn uitgevoerd door de Commissie Ordening Goudsector (COG) en gaan lopen nog. 

Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de commissie, zegt vandaag, woensdag 13 maart 2013, in de Ware Tijd, dat het gaat om een ‘no nonsense’ optreden. ‘Als je helemaal geen papieren hebt, is het direct wegwezen.’

Volgens Dompig zijn tijdens de ordening, goudzoekers ontdekt die geen concessie hadden over het gebied waar zij goud wonnen. In sommige gevallen zijn en worden de mensen begeleid om hun werk volgens de regels te doen.

Ook goudzoekers die afvalwater in de Sarakreek loosden zijn onmiddellijk verwijderd.

Volgens BEP-Assembleelid Ronny Asabina is het water van de Sarakreek en zelfs dat van het stuwmeer vervuild. ‘Het drinkwater van de mensen is totaal vervuild door de goudwinningsactiviteiten in het gebied.’

Er is veel onduidelijkheid over de kleine goudwinning voor de bewoners van het dorp Sarakreek. ‘De bewoners worden door het centraal gezag of door de commissie niet ingelicht over ontwikkelingen in hun woon- en leefgebied. De overheid dient de gemeenschap te informeren over goudconcessies die worden verstrekt’, stelt Asabina.

Hij zegt dat de bewoners zich zorgen maken over de toestand in het Sarakreekgebied, want zij zien dat personen in militair uniform het gebied afbakenen zonder daarvan op de hoogte te zijn gesteld.

‘Alvorens er een concessie over een bepaald gebied wordt gegeven plegen de Geologische Mijnbouwkundige Dienst en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen overleg met het traditioneel gezag daar’, reageert Dompig.

Hij voegt eraan toe, dat er wel gevallen zijn geweest waarbij er geen overleg was, maar opmerkelijk genoeg is hij niet in staat daarvoor een verklaring te geven.

Er zijn ook gevallen waarbij bewoners onlangs uit hun gebied zijn verdreven door gewapende mannen, weet Asabina. Hij vermoedt dat de gewapende mannen werkzaam zijn bij een beveiligingsbedrijf van een goudconcessionaris in het gebied. Als voorbeeld haalt de parlementariër aan, dat een goudzoeker door gewapende mannen is verwijderd uit een gebied dat aan zijn grootouders toebehoort.

‘Dit geval is aangekaart bij de commissie Ordening Goudsector, maar zij hebben nooit opgetreden’, aldus Asabina. Bewoners worden voorgehouden dat zij over de nodige papieren moeten beschikken om goud te winnen.

Het DNA-lid vraagt zich af hoe deze personen over concessies kunnen beschikken, terwijl bewoners, die sinds 1994 concessies hebben aangevraagd die nog niet hebben gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten