Stinasu stond vernietiging van door haar in beheer zijnd natuurgebied toe
19-03-2013
Tegen verdachte Paul K., die als chauffeur werkzaam was bij Stinasu, is gisteren, maandag 18 maart 2013, een straf van twaalf maanden geëist waarvan drie voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting.Dit bericht Wanita Ramnath vandaag op Starnieuws.
Een van de foto’s in het door het WWF Guianas in maart 2012 uitgebrachte rapport over de door de illegale goudzoekers, met toestemming van Stinasu, aangebrachte schade in het natuurgebied.
Paul K. heeft steeds benadrukt dat hij alle opdrachten van de toenmalig Stinasu-directeur Frans Kasantaroeno heeft uitgevoerd. ‘De directeur zei dat hij dé man was en dat ik zijn opdrachten moest uitvoeren’, zei Paul K. in de rechtszaal. Kasantaroeno heeft dit steeds ontkend.
De verdachte heeft goud van Brazilianen ontvangen. Daarnaast heeft hij kwitanties vervalst en deze voorzien van een stempel van Stinasu. De gouddelvers kregen toestemming om in een gebied van 1.000 hectare in het natuurpark Brownsberg, dat aan Stinasu toebehoort, goud te zoeken. Elke gouddelver moest om de twee weken tien gram goud afstaan aan de verdachte, zodat de weg, ongeveer dertien kilometer, gerehabiliteerd kon worden.
Het bekend worden begin vorig jaar dat Stinasu illegale goudwinning tegen betaling toestond in het door haar beschermde natuurgebied leidde tot de nodig ophef. Het Wereld Natuur Fonds Guianas presenteerde in maart 2012 een fotoreportage van de door de goudzoekers aangebrachte grootschalige schade in het Brownsberg Natuurpark.
Volgens de verdachte is dit alles mondeling door Kasantaroeno aan hem opgedragen. Bij de eerste betalingen kregen de gouddelvers een kwitantie met als omschrijving dat het om een bijdrage ging. Vanaf de tweede betaling veranderde dit in ‘betaling concessie rechten’. De verdachte ontkende het stempel van Stinasu nagemaakt te hebben en gaf aan dat hij alles van de directeur gehad had. Ook beweerde hij op de rechtszitting dat niet alle kwitanties door hem getekend waren.
In totaal heeft Paul K. 60 gram goud ontvangen. Dit goud heeft hij verkocht en ontving er SRD 9.000 voor. Volgens hem heeft hij SRD 5.000 betaald voor vijf vaten benzine die nodig waren om de weg te rehabiliteren. Een deel van het geld is besteed aan aankoop van schoonmaakmiddelen en de rest is overhandigd aan Kasantaroeno. De verdachte had een auto gekocht. Na onderzoek bleek dat het voertuig gekocht was uit de SRD 21.050 die hij had gewonnen in een casino.
Paul K. zat ruim acht maanden in voorarrest en werd 7 januari in vrijheid gesteld.
Zijn advocaat Frank Truideman vindt dat er misbruik is gemaakt van zijn cliënt. ‘De directeur was belast met deze werkzaamheden. Indien Paul K. verkeerd was, waarom werd hij nooit aangepakt door de directeur? De auto is niet uit geld van diefstal gekocht. Daarnaast heeft niemand een aangifte gedaan tegen mijn cliënt. Het onderzoek heeft dit alles uitgewezen. Dus de oplichting is in feite niet bewezen, want niemand is dan benadeeld. Hij heeft gelden ontvangen en heeft deze overgedragen’, aldus de advocaat.
Officier van Justitie, Roy Elgin, zei dat de verdachte in dienst was als chauffeur en niet als kassier. Bovendien geeft de verdachte toe dat hij goud heeft ontvangen en kwitanties heeft uitgeschreven. Het onderzoek heeft tot strafbare feiten geleid en die zijn bewezen.
'Ik weet niet of ik hierop moet reageren. Het is een zaak van de rechtbank of het Openbaar Ministerie.' Dit was de eerste reactie van Robby Dragman, voorzitter van stichting Stinasu, op de strafeis.
Dragman zegt niet in het werk van de rechtbank te willen inbreken en laat het juridische aan hem over, zo is te lezen in de Ware Tijd van vandaag. Er wordt slechts gefocust op het herstel van het park. Hiervoor is er ook al een nieuwe parkbeheerder aangesteld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten