woensdag 5 juni 2013

Eerste legale gebied voor kleinschalige goudzoekers aangewezen

Illegale goudzoekers krijgen 7.000 hectare cadeau van Commissie Ordening Goudsector

Beloning voor illegale milieuvernietiging

Asabina: 'Commissie mag niet zo'n groot gebied zonder toestemming Assemblee toewijzen'

05-06-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - De Ware Tijd bericht vandaag dat de Commissie Ordening Goudsector (COG) gisteren, dinsdag 4 juni 2013, een gebied van maar liefst 70.000 hectare (zie: Noot) 'heeft aangewezen' - ofwel cadeau heeft gedaan aan - kleinschalige goudzoekers.

Journaliste Astrid van Oosterum schrijft verder dat het gebied zou liggen in de buurt van Sarafina, niet ver van de weg naar Atjoni, en dat het bestemd is voor die goudzoekers die nu nog illegaal werkzaam zijn in het concessiegebied van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold, eigenaar van de Rosebel goudmijn.

Overigens gaat het niet om een gemeenschap met de naam Sarafina, maar om het goudbedrijf met die naam van Claudetta Toney....kennelijk is de journaliste niet bekend met de naam Sarafina en is ook niet de moeite genomen om die naam, Sarafina, te verifiëren. 
Volgens de krant zullen ruim 30.000 illegale porknokkers een concessie krijgen, waardoor ze meteen een legale status hebben verworven. Maar, dat betekent dan wel, aldus Van Oosterum, dat ze belasting zullen moeten gaan betalen en op een milieuvriendelijke manier moeten gaan werken.

Het wordt wel, zo schrijft ze, makkelijker om leningen te krijgen. Maar, het fonds dat speciaal hiervoor in het leven zou worden geroepen, is er nog steeds niet. De COG had lange tijd terug geopperd, dat een fonds in het leven zou worden geroepen, waar kleinschalige goudzoekers een beroep op zouden kunnen doen om de aanschaf van milieuvriendelijke goudwinningsapparatuur te kunnen financieren. Apparatuur die zonder financiering voor de goudzoekers niet haalbaar zou zijn.

Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de commissie, spreekt van een bijzondere dag. 'Het de eerste zone waarvoor de regering beschikking heeft gegeven voor deze vorm van mijnbouw. Twee jaar nadat de commissie is ingesteld, kunnen we eindelijk tegen die jongens zeggen; dit is jullie gebied.'

De komende weken moeten de goudzoekers zich laten registreren om aanspraak te kunnen maken op een beschikking.

Het BEP-Assembleelid Ronny Asabina, deskundig als het gaat om de kleinschalige goudwinning, laat mij in een reactie vandaag, 5 juni 2013, het volgende weten:

'Het is langer dan een jaar dat gebieden aan de jongens zijn beloofd. Ik heb zondag jongstleden van de jongens van de goudzoekersorganisatie Macamboa in Nieuw Koffiekamp begrepen, dat zij een telefoontje van Dompig hebben gehad, met als inhoud dat in de loop van deze week het startsein zou worden gegeven voor de aanleg van een weg naar een gebied dat voor hun is afgebakend. Alleen hebben zij de rechten nog niet verkregen. 
Vorig jaar had ik een gesprek met Chris Healy die door de Commissie Ordening Goudsector was aangetrokken in het kader van de ordening. Hij informeerde mij, dat hij zich zal inzetten om de ordening in goede banen te leiden. Hij zou zijn gekomen met het model van 'community'rechten in de kleinschalige goudwinning. Healy wees mij op een artikel in de Mijnbouwwet waarop het idee zou zijn gestoeld. Na de afbakening en toestemming van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen is het de bedoeling dat de dorpelingen individuele rechten mogen aanvragen, nadat de overheid onderzoek zou hebben gedaan naar goudvoorkomens in het gebied.'

Volgens Asabina kan de commissie niet eens zonder toestemming van de De Nationale Assemblee zo'n groot stuk terrein toewijzen. 'Overigens is de commissie niet bevoegd om concessies uit te geven. Het mandaat heeft men niet. Ik hoop niet dat mevrouw Toney van Sarafina N.V. een forse vergoeding krijgt, omdat de weg dwars door haar concessie moet lopen. We blijven de ontwikkelingen afwachten.'

'Het gebied dat is afgebakend en of zal worden afgebakend ligt overigens in het Matawaigebied, een andere marronstam. Ik weet dat de Matuariers nog steeds fel gekant zijn tegen het feit, dat de 'Koffiekampers' op last van de toenmalige regering, dus regeerperiode 2000-2005, hen heeft verwijderd uit gebieden die thans bekend staat als lucratieve concessiegebieden van IAmGold/Rosebel Gold Mines NV. Het moest heten, dat alleen Koffiekampers in die omgeving goudwinningsactivitieiten mochten uitvoeren. Uiteindelijk zitten zij zelf met de gebakken peren, omdat zij ook niet mochten mijnen. In eerste instantie werd aan de Koffiekampers door de Commissie Ordening Goudsector voorgehouden, dat zij een gebied groot 8000 hectare. zouden krijgen. Als ik de info van de jongens van Macamboa mag geloven, dan is de oppervlakte teruggebracht.'

Noot:
Een dag later bericht Astrid van Oosterum in de Ware Tijd dat het gaat om een gebied van 7.000 (!) hectare en niet zoals zij gisteren berichtte 70.000 hectare:

'Het gebied ligt wat verder dan het terrein van goudbedrijf Sarafina, op een goed eind verwijderd van de weg naar Atjoni. Dit beleid om speciale concessies uit te geven aan kleine goudzoekers was al eerder door de regering aangekondigd en krijgt zeker een vervolg. OGS-voorzitter Gerold Dompig heeft zijn oog laten vallen op nog zeker drie andere gebieden die gebruikt kunnen worden voor goudwinning door kleine, lokale goudzoekers. 

OGS-voorzitter Gerold Dompig sprak dinsdag bij de officiële opening van het goudzoekersterrein van een bijzondere dag. 'Het is de eerste zone waarvoor de regering beschikking heeft gegeven. Nu kunnen we eindelijk tegen die jongens zeggen. Dit is jullie gebied.' 

Porknokkers van Nieuw-Koffiekamp, Meriangebied en Brownsberg krijgen totaal 22.000 hectare aan concessie. Dit eerste gebied van 7.000 hectare is allereerst bestemd voor de kleine goudzoekers die nu illegaal werken op de concessie van IAmGold. 'Het gebied valt voor een klein deel in het Matawaigebied. 'De president wees mij daarop en vroeg mij hoe ik dat denk aan te pakken', vertelde Dompig. Hij voorziet dat er via dialoog ook geregeld kan worden dat de bewoners van Matawai ook beschikkingen kunnen krijgen.

Voor de Paramaccaners, die uit het Meriamgebied zijn verwijderd, moet er nog 7.000 hectare in het Marcusgebied vrijkomen, terwijl de porknokkers van Brownsberg 8.000 hectare toegewezen moeten krijgen. Het gaat om ruim 1.500 personen die verspreid over de drie gebieden zullen werken. De concessies zullen verkaveld worden en elke dorpeling kan, onder bepaalde voorwaarden, een kavel aanvragen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten