donderdag 18 juli 2013

Gerold Dompig, Commissie Ordening Goudsector: Escalatie Nieuw Koffiekamp door harde kern ongeveer 40 porknokkers

'De vlam is in de pan geslagen'

18-07-2013


Paramaribo - ’De vlam is in de pan geslagen.’ Dat is de simpele reactie van Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de presidentiële Commissie Ordening Goudsector, op de ongeregeldheden gisteravond in Nieuw Koffiekamp, vandaag, donderdag 18 juli 2013, in de Ware Tijd Online.

Volgens Dompig zijn vandaag eenheden van Faya Blo en het Arrestatieteam van het Korps Politie Suriname naar het concessiegebied van IAmGold in het district Brokopondo gestuurd om de situatie te ‘beveiligen en beheersen’.

Volgens hem zijn illegale goudzoekers de afgelopen periode herhaaldelijk uit de ‘Roma-pit’ van de IAmGold Rosebel goudmijn verwijderd. ‘Een kern van ongeveer veertig man blijft zich echter hardnekkig verzetten.’

 

Toen zij woensdagmiddag voor de zesde keer uit de Rosebel-concessie werd gezet, sloeg de vlam in de pan.

Volgens Dompig heeft deze ‘harde kern’ zich afgesplitst van de groep waar zijn commissie mee werkt. De kleinschalige goudzoekers van Nieuw Koffiekamp kregen begin juni zevenduizend hectare grond aangewezen om goud te winnen. Dit gebied is uitgekozen door de organisatie Makamboa van porknokkers uit het dorp. ‘Nu komt er echt de klacht, dat er geen goud is te vinden’, aldus Dompig.

Noot:
'De vlam is in de pan geslagen', dat is de treurige inhoudelijke eerste reactie van Dompig op het incident gisteravond in Nieuw Koffiekamp en omgeving. Treurig, omdat juist hij deze escalatie had moeten zien aankomen.

Al jarenlang broeit er iets in en rond het concessiegebied van het Canadese IAmGold en wat gisteravond is gebeurd, was niet de eerste escalatie. Toch, wist niemand deze escalatie te voorkomen. Neen, het lijkt erop, afgaande op de diverse mediaberichten, dat de escalatie juist in de hand is gewerkt door de commissie en het optreden van de zogenoemde 'gewapende machten'. Dat daarbij, bij het verwijderen van illegale goudzoekers uit het IAmGold-gebied, dan ook nog zonder enige reden materieel van de goudzoekers wordt vernield, onherstelbaar, is ongehoord en het was vragen om de erop volgende escalatie.

Zoals ik eerder al schreef is het te hopen dat alle betrokken partijen nu eens als volwassen mensen rond de tafel gaan zitten en dat IAmGold en de Commissie Ordening Goudsector in casu de regering de porknokkers een stuk grond ter beschikking, met goud in de grond, zodat de bewoners van Nieuw Koffiekamp hun broodwinning hebben....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten