06-07-2013
Paramaribo - Het is een kwestie van tijd voordat een illegale goudzoeker dodelijk vergruisd wordt onder zwaar materieel of opgeblazen wordt in de mijnen van de Rosebel Gold Mines (RGM). De ongewenste porknokkers dringen door tot de gevaarlijkste plekken zonder rekening te houden met hun eigen veiligheid of gezondheid. Ook wordt er geen rekening gehouden met het milieu. Woorden in de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 6 juli 2013.
‘Het is een aantal keren voorgekomen dat we genoodzaakt waren om werkzaamheden stop te zetten om erger te voorkomen’, zei Sharmila Jadnanansing, hoofd juridische zaken van RGM gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers 2013 van het bedrijf. De eigen beveiliging van het bedrijf wordt zelfs bedreigd en aangevallen.
'Royal Hill' van IAmGold/Rosebel Gold Mines in Brokopondo.
Directeur Tom Ohrling zegt dat het niet uitgesloten is, dat er hand en spandiensten verleend worden door de eigen medewerkers. De kennis en het gemak waarmee er wordt toegeslagen zijn verdacht. Het bedrijf heeft echter geen bewijs hiervoor. Het goudbedrijf verwacht niet volledig verlost te zullen zijn van het probleem.
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen wijst de kritiek in het parlement van hand dat er betrekkelijk weinig concessies zouden zijn uitgegeven aan kleinschalige goudzoekers. ‘Het probleem is dat zij liever buiten het gezichtsveld van de staat willen blijven werken’, aldus de bewindsman.
Het is niet de eerste keer dat het Canadese bedrijf waarschuwt voor de risico’s die illegale kleinschalige goudzoekers lopen als zij goud trachten te winnen in het concessiegebied van de Canadezen.
Half november 2012 liet IAmGold ook al weten zich zorgen te maken over de veiligheid van kleinschalige goudzoekers in haar concessiegebied, vooral in de buurt van de Rosebel goudmijn. De bezorgdheid werd geuit tijdens een bezoek van journalisten aan de goudmijn op uitnodiging van het Canadese bedrijf.
Volgens het bedrijf waren in juli 2012 60 goudzoekers actief in haar concessiegebied. Dat waren er in 2011 nog tussen de 600 tot 700. Half november zouden er nog 144 porknokkers actief zijn en zouden er twaalf illegale kampen in het Rosebel concessiegebied zijn, zo liet Jadnanansing weten.
De porknokkers nemen het niet nauw met de veiligheidsvoorschriften van de maatschappij en brengen hun eigen veiligheid telkenmale in gevaar. Porknokkers die zich onopgemerkt in het exploratiegebied bevinden lopen veel gevaar op, aldus IAmGold. De kleinschalige goudzoekers schromen niet om tijdens hun zoektocht goud heel dichtbij de Rosebel te komen, omdat ze weten dat de goudvoorkomens daar relatief hoog zijn. Het gevaar schuilt behalve in het risico van afkalving van mijnen ook in het mogelijk contact met het zwaar materieel dat door de maatschappij aldaar wordt ingezet. De overheid en de leiding van de maatschappij waren eind vorig jaar al enige tijd bezig met onderhandelingen over het vraagstuk rond de ‘lastige’ porknokkers die overal opduiken, maar zich dan zodanig gedekt houden dat de IAmGold-werknemers ze niet meteen kunnen zien, zo berichtte de avondkrant De West vrijdag 16 november 2012.
Volgens Jerry Finisie, hoofd van de afdeling Security van Rosebel, nemen de porknokkers vooral ’s nachts de kans om hun slag te slaan. De mannen gaan in het donker, volledig in het zwart gekleed en met licht gereedschap. ‘Het is duidelijk een kat-en-muisspel’, aldus Finisie in gesprek met de Times of Suriname van 19 november.
De krant sprak met een van de goudzoekers, Theo. Hij verklaarde zich ervan bewust te zijn dat hij illegaal bezig is. Hij gaf aan toestemming te hebben van de leiding van Rosebel Gold Mines NV, vandaar dat niets hem kon tegenhouden. Het kamp van Theo lag amper honderd meter verwijderd van de ‘blastingzones’, waar IAmGold met explosieven werkt. Volgens hem zal hij tot eind 2012 mijnen op de plek waar hij bezig was. Daarna zou hij naar een andere locatie gaan uitkijken. Op de vraag over de kraters die er worden achtergelaten, antwoordde de porknokker: ‘Ja den man fu Cambior sa tap in gi unu.’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten