zaterdag 28 september 2013

Stichting Toerisme Suriname trapt open deur in

'Goudwinning is een bedreiging voor toerisme in Suriname'

Goedkope en weinig productieve reactie STS op VN Wereld Toerismedag

28-09-2013


Paramaribo - In het kader van de VN Wereld Toerismedag van gisteren komt Martin Panday, manager van de Stichting Toerisme Suriname (STS), vandaag, zaterdag 28 september 2013, in de Ware Tijd met een open deur: goudwinning kan een bedreiging zijn voor het toerisme in het land.

Dit jaar is het thema van de Wereld Toerismedag ‘Toerisme en water, bescherming van onze toekomst’.

‘Toerisme en water gaan bijna altijd hand in hand. Suriname heeft één van de grootste watervoorraden. Regen, grondwater en het water in het berglandschap’, aldus Panday.

Reizigers brengen hun vrije dagen door in dit land zolang er schoon water is. Dat water wordt in sommige gebieden zodanig vervuild door goudzoekers, dat de kans afneemt dat buitenlanders hun vakantie in Suriname komen doorbrengen. Door de goudwinning belandt er in het zuiden van Suriname kwik in de watervoorraden. Via rivieren stroomt het vervuilde water naar het noorden. Informatie die al vele, vele jaren bekend is, ook bij de lokale toerismesector.

‘Een aantal rivieren in Suriname is met elkaar verbonden via bijvoorbeeld kreken. Daardoor kan het vervuilde water, schoon water besmetten. Om dat te voorkomen, moet de overheid de controle op goudwinning beter aanpakken’, stelt Panday.

Ook de waarnemend-directeur van Suriname Hospitality Tourism and Training Centre, Dinesh Ramlal, wijst op het belang van schoon water. ‘Hebben wij dat niet, dan hebben wij geen toekomst. Het ecosysteem moeten we nauwkeurig in de gaten houden door het te conserveren. Wij kunnen als land het toerisme schaden of beter maken.’

Noot:
Misschien was het goed en zeker beter geweest als de Stichting Toerisme Suriname eens wat vaker haar stem had laten horen inzake de vernietigende kleinschalige- en grootschalige goudwinning in het Surinaamse binnenland, dat wereldwijd bekend staat vanwege de unieke biodiversiteit. Om in het kader van de VN Wereld Toerismedag met slechts het intrappen van een open deur te komen, is goedkoop 'scoren'. Een inhoudelijke bijdrage aan het oplossen en uitbannen van onder andere het gebruik van kwik door goudzoekers zou zinvoller zijn geweest, om de eigen (toerisme) sector te beschermen, want daar gaat het de STS in de eerste plaats om en niet om de bescherming van de natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten