maandag 2 december 2013

Granman Samuel Forster sluit overeenkomst met eigenaren goudpontons

Bewoners Langatabiki niet blij met eigenzinnige handelwijze Forster

02-12-2013


Paramaribo - Bewoners van Langatabiki zijn opnieuw misnoegd over handelingen van granman Samuel Forster van de Paramaccaners. Ze beschuldigen Forster van het ondertekenen van een overeenkomst met eigenaren van goudpontons, ook wel skalians genoemd, zonder de hoofdkapiteins erbij te betrekken. Het dorp is volgens hoofdkapitein Albert Kamil van de Paramaccaners omringd door vier skalians en dertien kleine opzuigpontons.

‘Van een eigenaar van de vier skalians hebben wij vernomen dat hij het stamhoofd maandelijks 10.000 Amerikaanse dollar betaalt’, aldus de hoofdkapitein in de Ware Tijd van 2 december 2013.

Vorig jaar juni werd met Forster afgesproken dat hij eerst in overleg zou treden met de hoofdkapitein voordat hij besluiten neemt. De granman zou toen op de solotoer zijn gegaan. Forster had destijds namelijk een deurwaardersexploot gestuurd naar de onderhandelingscommissie, die namens de Paramaccaners om de tafel gaat met de Amerikaanse goudmultinational Newmont. Zij mochten niet meer namens de gemeenschap optreden. De Paramaccaanse stam keurde vervolgens de handeling af. Volgens bewoners werd Forster beïnvloed door twee stamleden, die hun eigenbelang behartigden. Het stamhoofd was toen genoodzaakt om het exploot in te trekken.

‘Maar nu zien wij dat hij weer op solotoer is en we kunnen dit niet accepteren’, stelt Kamil.

Volgens minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling heeft hij hierover geen schrijven ontvangen van kapiteins en basya’s. De bewindsman heeft ook niet vernomen dat er een weer een geschil zou zijn tussen Forster en stamleden.

Kapiteins, basya’s en bewoners hebben vorige maand in een bijeenkomst besloten dat de goudpontons weg moeten. Hoewel ze dit besluit hebben aangekaart bij de overheid, gaan de werkzaamheden onverstoord door. Voor deze week is weer een vergadering gepland. ‘Als de Staat die ons moet beschermen niet optreedt tegen de goudpontons, moeten wij zelf bepalen hoe wij dat zullen doen’, stelt de hoofdkapitein. Hoe dat zal gebeuren, moet nog in de vergadering bepaald worden.

Een groep mensen had tijdens de vergadering vorige maand al de opdracht om de goudzoekers uit het gebied te verwijderen. De activiteiten werden stopgezet, waarna de pontonhouders spraken met districtscommissaris Mavrick Boejoekoe. De districtscommissaris en pontonhouders hadden daarna een gesprek met granman Forster. De dag na dit gesprek zijn de werkzaamheden hervat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten