zaterdag 22 maart 2014

's Lands Bosbeheer: Illegale mijnbouw- en houtkapactiviteiten grootste bedreigingen voor Surinaams tropisch bos

Brownsberg Natuurpark deels vernietigd door illegale goudwinning
Hoofd LBB gooit een open deur in

Effectief regeringsbeleid tegen illegale activiteiten in binnenland blijf uit

22-03-2014


Paramaribo - De illegale mijnbouw- en houtkapactiviteiten vormen de grootste bedreigingen voor het Surinaamse bos. Deze open deur is afkomstig van Hesdey Esajas, hoofd van ‘s Lands Bosbeheer (LBB) vandaag, zaterdag 22 maart 2014, in de Ware Tijd.

Hoewel hij erkent, dat de legale mijnbouw- en houtkapactiviteiten eveneens schadelijk zijn, zou de illegaliteit volgens veel erger zijn, omdat hierop geen toezicht is.

Concessiehouders moeten zich volgens hem aan een bepaald systeem van exploiteren houden, waardoor de schade aan het bos beperkt wordt. LBB is tevreden over de controle hierop.

Het was gisteren de 'International Day of Forests' van de Verenigde Naties en LBB verzorgde in verband hiermee een informatiedag en een minirondleiding in een bosgebied nabij Zanderij 1 voor scholieren van de technische school en enkele Natin-studenten (Natuurtechnisch Instituut) van de richting Bosbouwtoerisme.

'Het kan veel beter', zegt Natinner Simone Critchlow (21) in reactie op de inspanningen van de regering en andere verantwoordelijken om het bos duurzaam te beheren. Zij hoopt dat de overheid veel meer gaat investeren in bewustwording van de samenleving. Met name het kwikgebruik is haar een doorn in het oog. De regering staat volgens haar onvoldoende stil bij de gevolgen die het gebruik van kwik door kleinschalige goudzoekers voor de gezondheid van vooral binnenlandbewoners kan hebben.

Noot:
Meneer Esajas, vertel eens iets nieuws en ontwikkel eens als LBB in samenspraak met de regering gedegen plannen om daadwerkelijk in actie te komen tegen illegale goudwinning, het gebruik van kwik in die sector en tegen illegale houtkap en - vergeet niet - het ongebreidelde dumpen van huishoudelijk vuil en grofvuil in het binnenland door lokale bewoners en mensen die van elders komen alleen om hun vuil te dumpen!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten