woensdag 7 mei 2014

Porknokkers Nieuw Koffiekamp in Roma goudmijn nog steeds niet op eigen locatie - BEP-Assembleelid Asabina kaart kwestie aan in parlement tijdens begrotingsbehandeling 2014

Aanleg weg door IAmGold naar nieuwe locatie vertraagd
  
Romagebied telt inmiddels 300 illegale goudzoekers

07-05-2014


Paramaribo - De oplossing die president Desi Bouterse persoonlijk heeft uitgewerkt voor het conflict tussen IAmGold en de kleinschalige goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, verenigd in de organisatie Makamboa, laat iets langer op zich wachten. Zij moesten vandaag worden verwijderd uit de Roma goudmijn van de Canadese maatschappij, maar de weg naar hun toegewezen goudwinningslocatie is nog niet af, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 7 mei 2014.



‘De voorbereidingen om de veertien kilometer lange weg tussen Nieuw Koffiekamp en hun eigen plek aan te leggen, heeft meer tijd in beslag genomen’, stelt Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de Commissie Ordening Goudsector, naar aanleiding van kritiek van BEP-Assembleelid Ronny Asabina.

De volksvertegenwoordiger vroeg gisteravond tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement om uitleg over wat de porknokkers nu moeten doen. Drie maanden geleden dreigde de situatie volledig uit de hand te lopen. IAmGold beschouwt de Roma goudmijn als één van zijn meest lucratieve putten. De Canadezen komen echter steeds meer met illegale gouddelvers in conflict die letterlijk hun leven op het spel zetten om goud daar te winnen.

Dompig: ‘De president heeft IAmGold zover gekregen om de mensen nog drie maanden in het gebied te dulden. Hij kreeg de maatschappij zelfs zover om een half miljoen Amerikaanse dollar op tafel te leggen om de weg naar Kilometer 34 aan te leggen. De deadline is niet gehaald, maar de situatie in de Roma Mijn is verergerd. Van vijftig man, drie dagen geleden, telt het gebied nu driehonderd porknokkers, inclusief kinderen.’

Hij denkt dat de oplossing nog anderhalve maand op zich laat wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten