donderdag 15 mei 2014

Porknokkers Nieuw Koffiekamp nog steeds illegaal aan het werk in concessie Rosebel

Aanleg weg naar nieuw goudwinningsgebied vertraagd

IAmGold reageert niet op kwestie in media

15-05-2014


Paramaribo - Goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp in Brokopondo zijn nog steeds illegaal aan het werk in de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Dat wordt bevestigd door districtscommissaris Yvonne Pinas, zo bericht vandaag, donderdag 15 mei 2014, de Ware Tijd. Pinas zegt, dat de porknokkers er actief blijven, totdat het goudbedrijf een weg heeft aangelegd naar het gebied dat hen is toegewezen.

Rosebel is intussen gestart met werkzaamheden, maar de districtscommissaris weet niet wanneer de weg af is. ‘Het bedrijf heeft wel aangegeven dat vanwege de regen, het niet kon aanvangen met het aanleggen van de weg.’ Er moet een weg komen van veertien kilometer lengte waarvan de kosten zijn geraamd op een half miljoen Amerikaanse dollar.

IAmGold reageerde niet op vragen van de redactie van de krant over de kwestie. Volgens Sharmila Jadnanansing, juridisch medewerkster van de Canadese onderneming, is de zaak in behandeling en volgt in de loop van de week een reactie.

Owen Pryor, voorzitter van Makamboa, de organisatie van de goudzoekers in Nieuw Koffiekamp, wil ook niks zeggen over de huidige situatie.

Het goudbedrijf, de porknokkers en president Desi Bouterse kwamen op 7 februari dit jaar overeen, dat de lokale bevolking nog drie maanden goud mocht zoeken in de concessie van IAmGold. Ook werd afgesproken dat er een weg voor de gouddelvers komt naar het nieuwe winningsgebied.

In een eerder stadium wees Jadnanansing erop dat IAmGold op 16 maart een schrijven heeft gericht aan de overheid, waarin om toestemming wordt gevraagd om te starten met de werkzaamheden. Medio april was daarop nog niet gereageerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten